28. april 2023
Det finnes mange flotte ildsteder rundt om i landet vårt, men det er ingen tvil om at noen skiller seg mer ut enn andre. Godt innsyn til flammene, spennende design og moderne løsninger i naturfine omgivelser er blant det som gir ildstedet det lille ekstra.
Du har kanskje sett «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», men rundt omkring i Norges hus og hytter finnes det også helt spesielle ildsteder som du ikke vil tro at finnes. Her er det kun fantasien som setter grenser, og godt håndverk kombinert med unike design og moderne løsninger gjør opplevelsen med ildstedet helt ekstraordinær. Fra åpne ildsteder med glass ut mot fjellheimen, til sittegrupper i åpne gruepeiser, her er det lett for en ildstedsentusiast å bli inspirert!
Magisk innsyn på toppen av Hafjell
På Gaiastova på toppen av Hafjell finner du intet ringere enn en åpen gruepeis med spesialkonstruert glass ut mot fjellheimen, slik at du kan se synet av flammene og den flotte utsikten både fra innsiden av hytta og fra utsiden.
– Dette ildstedet er arkitekttegnet og det at flammene kan ses i kombinasjon med naturen både fra innsiden og utsiden av hytta gir et helt magisk uttrykk, sier Brede Børud i Norsk Kleber.
Norsk Kleber bearbeidet klebersteinen og lagde ildstedet i samarbeid med et lokalt murerfirma. Ildstedet er forblendet med materialet råkopp skifer innvendig og utvendig, og det er prioritert store steiner i bunn av ildstedet for å skape det magiske uttrykket.
Foto: Norsk Kleber
Norges mest spesielle hotellpeis
På Hotell Brosundet i Ålesund finner du en peisgrue som er intet mindre enn rommets midtpunkt og et naturlig blikkfang. Det er murt sitteplasser inne i grua i peisen, slik at du kan sitte tett på flammene. Og med en rundt 16 meter lang pipe fra toppen av peiskuppelen, er det ikke snakk om et lite prosjekt.
– Prosjektet startet med at vi ble kontaktet av Stave Mur som hadde oppdraget med å bygge peisen. Arkitektfirmaet OS & CO designet noen forskjellige forslag til hvordan peisen kunne se ut, og sammen landet vi på en god løsning for hvordan skorsteinen kunne tilpasses, forteller John Martin Gjerde i Schiedel.
Gjerde forteller at de så prosjekterte seg frem til en løsning og en pipedimensjon som fungerte sammen med ventilasjonsanlegget i hotellet. Valget av skorstein falt på en stålpipe som er sideforskjøvet, med en Exodraft RSV160 røyksuger i toppen. Det ble også montert inn et spjeld i 2. etasje slik at røykløpet kan stenges for feiing, og en hastighetsregulator til røyksugeren.
Foto: Hotel Brosundet / Schiedel
Eventyrlig oppussing
Gjengen i Eventyrlig oppussing er like glade i å kose seg foran ildstedet som vi er, og derfor er vakre ildsteder en gjenganger i flere av programmets episoder. Grethe Bachmann i Contura forteller at de har levert ildsteder til flere av programmets oppussingsprosjekter, der mye glass og ønske om å se flammene godt er elementer som går igjen.
– Vi monterte et ildsted i fyret på Værøy i forbindelse med Eventyrlig Oppussing der de designet peisløsningen. Ønsket var å ha mye glass slik at ildstedet nesten ble som en åpen peis, og valget falt på Contura i50 som har hevedør med glass på 3 sider.
– Vi monterte også et ildsted i en hytte på Vågå, der ønsket var å se flammer fra hele rommet. Resultatet ble to Contura i60, der vi satte et ildsted på hver sin side av skorsteinen, sier Bachmann.
Bildene er tatt av TMM Produksjon/Ragnar Hartvig.
Leirbål midt i stua
Hva er vel bedre enn å kunne trekke seg tilbake og koble av foran ildstedet på en hytte i vakre naturomgivelser? Det er tross alt lite som slår avslappende dager foran peisen som en del av hyttehverdagen. René Christensen i Jøtul forteller om ildstedet de leverte til en arkitekttegnet hytte 55 meter fra havet i Tjeldsund kommune.
– Hytta er 94 kvm stor med alt på ett plan, åpen med mye glass og stor takhøyde. Det var derfor viktig for eierne å finne en vedovn som passet godt inn og valget falt til slutt på vedovnen Jøtul F 520 HT med Jøtul Stålpipe som gir panoramainnsyn til flammene, sier Christensen.
De rene linjene og høyden på vedovnen forsterker uttrykket og takhøyden i hytta. Det store brennkammeret med glass på tre sider inviterer til sammenkomst og hyggelige stunder, og gir følelsen av å ha et leirbål midt i stua. Vedovnen har også rom for varmelagrende stein i toppen som gir inntil 12 timer ekstra varme etter siste ilegg av ved.
Foto: Jøtul