Bli med å feire Vedfyringens dag 2. oktober

Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. Onsdag 2. oktober 2024 markeres Vedfyringens dag for sjette gang. Bli med å markere dagen du også!


Lesetid:

Høst er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i vår egen stue. Onsdag 2. oktober 2024 markeres Vedfyringens dag for sjette gang. Bli med å markere dagen du også!

Å fyre med ved gir oss hygge, varme, ro, god atmosfære og lave skuldre. Dette er noe vi må videreføre til neste generasjon og det gjør vi gjennom å hvert år markere Vedfyringens dag. Vedfyringens dag markeres i år for sjette gang og har med det blitt en tradisjon vi er stolte av å ha.

Vedfyring er en del av den norske folkesjela. Vi hygger oss foran ildstedet for både varmen og kosens skyld, og i vår- og sommermånedene sverger vi til utepeis, pizzaovn og bålpanner. Å fyre opp ild er noe mennesket har gjort i hundretusenvis av år, og bålet er et perfekt samlingspunkt.

Vedfyring er bra for strømnettet i Norge

Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, har gjennom THEMA Consulting kartlagt potensialet vedfyring har for å frigjøre energi og kapasitet i strømnettet på de kaldeste dagene i året. Dersom vedfyring erstatter elektrisk oppvarming på de kaldeste dagene, kan denne energien frigjøres til industri og åpne for mer næringsutvikling.

– Norge er et av få land i verden som bruker så stor andel strøm til oppvarming. Strømforbruket vårt varierer med utetemperaturen, noe som gjør at etterspørselen er høyest på de aller kaldeste dagene. Vi holder av mye kapasitet i strømnettet til å håndtere disse dagene. Ved å erstatte elektrisk oppvarming med alternative oppvarmingskilder, kan vi frigjøre verdifull kapasitet i strømnettet, sier Kristine Fiksen, partner i THEMA Consulting.

– THEMA sin analyse viser at vedfyring har potensial til å frigjøre 3708 MW energi. Dette illustrerer hva vedfyring kan bety for energibruken i Norge, og det snakkes det for lite om. Vedfyring gir lokal energiproduksjon og det å erstatte elektrisk oppvarming med vedfyring krever ikke utbygging av infrastruktur, forklarer Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Bli med på båltimen

I forbindelse med Vedfyringens dag oppfordrer vi ildentusiaster over hele landet til å bli med på båltimen mellom 20.00 og 21.00. Om det er ute i naturen eller foran peisen, bli med å tilbringe litt tid foran de lune flammene og stenge ute all annen påvirkning for en times tid.

Så, enten du er på høstferie, til fjells eller hjemme – bli med på å markere dagen! Samle familie eller venner foran peisen på kvelden, lag mat på åpen ild, få sjelero ved å titte inn i gnistrende flammer og kjenn at høsten – den er faktisk veldig fin den også.

God vedfyringsdag!

les mer