Å lage mat på bål og bålpannen er alltid en god idé 

Matlaging på bål og bålpanne gir en helt unik ramme for måltidet og er noe hele familien kan kose seg med, både på tur, på hytta eller hjemme i egen hage. Med noen enkle forberedelser får du et smaksrikt måltid og en hyggelig kveld på 1-2-3. Vi har samlet noen ekstra gode oppskrifter for matlaging på bål denne sommeren.


Lesetid:

Matlaging på bål og bålpanne gir en helt unik ramme for måltidet og er noe hele familien kan kose seg med, både på tur, på hytta eller hjemme i egen hage. Med noen enkle forberedelser får du et smaksrikt måltid og en hyggelig kveld på 1-2-3. Vi har samlet noen ekstra gode oppskrifter for matlaging på bål denne sommeren.

I år er friluftslivets år, som betyr at det er en perfekt tid for å tilbringe tid i naturen. Og når du først er ute på tur eller nyter livet ute, hvorfor ikke også kose deg med et godt måltid? Det er mye god mat som kan lages på bål og med bålpanne, og her kan du finne inspirasjon til bålmiddager for hele familien. 

Husk at det er bålforbud mellom 15. april og 15. september, så ta nødvendige forholdsregler før du skal tenne bål og bruke bålpanne. For førstnevnte vil det være lurt å bruke en av kommunens godkjente bålplasser hvis du skal tenne bål i denne perioden. 

Bålfajitas

Meksikansk mat trenger ikke bare nytes på restaurant eller hjemme, det er jammen meg lett å lage godt på bål og med bålpanne også. 

Dette trenger du (4 porsjoner):
600g kyllingfilet i strimler
1 løk
1 rød paprika
1 gul paprika
Fajitaskrydder
1 pakke tortillalefser 
Ønsket tilbehør (salsa, rømme, guacamole, etc.) 

Dette gjør du:

  1. Skjær opp løk og paprika i lange, fine strimler. Skjær opp kyllingen og stek gjerne denne litt på forhånd hjemme, før dere går ut på tur. 
  2. Når du har fyrt opp i bålet/bålpannen, ta kyllingen i aluminiumsfolie og legg på bålristen i ca. 20 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt.
  3. Bruk en stekepanne og legg løken og paprikaen i pannen. Stek det til det begynner å bli gyllent, samtidig som kyllingen godgjør seg på bålet.  
  4. Legg kyllingen i pannen sammen med løken og paprikaen, og ta på fajitaskrydder. Bland det godt rundt, gjerne med en skvett vann. 
  5. For å varme tortillalefsene kan du enten legge disse ett minutt på hver side direkte på grillristen i bålpannen/bålet, eller så kan du legge dem én og én i stekepannen.
  6. Ta kyllingen, løken og paprikaen på tortillalefsen og server med ønsket tilbehør. Du kan også piffe opp måltidet med en dæsj limesaft.

Quesedillas

Dette trenger du (4 porsjoner):
1 pakke tortillalefser
400g kyllingfilet i strimler
1 pakke revet ost
2 avokadoer
1 lime 
5 cherrytomater
Litt koriander
2 vårløkstenger
Tacokrydder eller annet ønsket krydder
Smør til steking
Salt og pepper 

Dette gjør du:

  1. Skjær opp kyllingen og stek den gjerne litt hjemme, før dere går ut på tur. 
  2. Når du har fyrt opp i bålet/bålpannen, ta kyllingen i aluminiumsfolie og legg på bålristen i ca. 20 minutter eller til kyllingen er gjennomstekt.
  3. Mens kyllingen steker, kan du forberede guacamolen. Skjær opp og mos avokadoene sammen med litt oppskårede cherrytomater, salt og pepper. Skjær opp en lime og skvis saften ut i guacamolen før du rører godt sammen. 
  4. Ha smør i en stekepanne og gjør den klar på bålet. Gjør klar en tortillalefse, og legg kylling, revet ost, vårløk, krydder og koriander på lefsen. Brett lefsen og legg den i stekepannen. 
  5. Press lefsen ned med en stekespade eller liknende. Når osten har begynt å smelte, kan du snu lefsen og steke på den andre siden. Gjenta så dette til alle lefsene er stekt. Når de er gylne og sprø på begge sider, er de ferdige. 
  6. Server med guacamole og ønsket tilbehør. 

Bakte epler på bål

Dette trenger du (4 porsjoner):
4 epler (grønne eller røde)
1 pakke Bixit-kjeks
Litt sukker 
Kanel
Litt smør 
Hakkede valnøtter 

Dette gjør du:

  1. Skjær toppen av eplene og skjær ut deler av eplekjernen slik at du får en grop i eplet. Ikke skjær helt gjennom, for det skal være et fylt eple. 
  2. Fyll eplet med knust kjeks, hakkede valnøtter, sukker, kanel og en smørklatt. 
  3. Legg eplene i glørne på bålet og la dem bakes til de er blitt myke og smøret har smeltet. 
  4. Fjern ev. skall som har blitt brent og server med ønsket tilbehør. 
les mer