Dette er peistrendene for 2020


Lesetid:

Utvalget er større enn noen gang, og nå vil vi blant annet ha peisen i flere farger og se flammene fra flere rom.

I 2020 ønsker det norske folk mer innsyn til flammene fra flere kanter, og gjerne som romdeler. I tillegg blir egentilpassende frittstående peiser populært, og gjerne i mer spennende farger enn tidligere. Det forteller Nina Melhus, markedssjef i Varmefag.

Innsyn til flammene

De siste årene har det vært fokus på rettveggs- og hjørnepeisinnsatser, men i 2020 vil man gjerne ha peisinnsats med glass på tre kanter, og gjerne som romdeler med store glass. I tillegg gir ny teknologi et utvalg av peisinnsatsene muligheten til å fyre med hevedøren åpen. Dette gir en åpen peisfølelse hvor man kan høre og kjenne lukten av knitrende flammer.

Åpen peis som romdeler. Foto: Ildstedet

Integrert i stuemiljøet

Det finnes mange spennende løsninger. Foto: Nordpeis

Med peisinnsats kommer mange muligheter for å tilpasse til egen stil. Velger man en flate som kan males, kan man endre fargen på peisinnrammingen når man føler for det.

– Det kan for eksempel brukes en betongramming som kan males i ulike farger for å få peisinnsatsen mer integrert i stuemiljøet. Noen velger å beholde omrammingen ubehandlet. Den rå betongen gir et røft uttrykk. Og går man lei, kan omrammingen males på et senere tidspunkt, sier Nina.

Peisinnsatsen blir en rå del av betongstrukturen. Foto: Varmefag

Tilpass din egen frittstående peis

Tilpass peisen til din stil. Foto: Varmefag

Tidligere har det vært svært populært med svarte eller grå frittstående ovner. Trenden viser at vi beveger oss mot mer spennende og vågale fargevalg med elegante og stilrene preg.

– Hvitt fortsetter å stige i popularitet, men også farger som mokka og sølv ser sin inntreden i norske hus og hytter, sier Nina.

Med økt etterspørsel på ulike design og funksjoner gir enkelte frittstående peisserier nå muligheten til å utforme og tilpasse peisen etter stil og behov. Man kan blant annet velge høyde, ulike farger, glassdør med eller uten stålramme, topplate i stål eller kleber, håndtaktype og andre funksjoner. Ovnen kan skreddersys til den stilen eller fargen man har i det aktuelle rommet.

Tilpass peisen til din stil. Foto: Varmefag

Husk at mange kommuner har egne støtteordninger hvis du skal bytte fra en gammel til en ny rentbrennende ovn. Det er heller ikke bare utseendet du kan fokusere på når du velger hvilken vedovn som passer hjemme hos deg.

Kilder: Varmefag, Ildstedet
les mer