En alle tiders bålmiddag


Lesetid:

Om det så er foran bålpannen på hytta eller på tur med bål, så kan du diske opp med en skikkelig tilberedt middag over flammene. Det er stas for både små og store, og så lenge du overholder bålforbudet og tar dine forholdsregler, er alt klart for et utmerket måltid i det fri.

Våren er en fin tid for å nyte sola og finværet foran bålpannen eller bålet. Og hva er bedre enn å kombinere det med en smakfull matopplevelse? Det meste blir bra på bål, og om det er noe kjøtt som brenner seg sort, så husk at det er bra for sangstemmen. Brent kjøtt kvikner til og kan bli velsmakende om du strør rikelig med salt og drypper litt lime eller sitron over.

– Det er både enkelt og veldig hyggelig å tilberede mat på bål. Bålkos er en etablert tradisjon hos nordmenn og er noe vi har kost oss med i lang tid. Det er også noe hele familien har glede av å være med på, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige skorsteiner og ildsteder.

Her følger et utvalg oppskrifter som du kan tilberede på bål. Del gjerne dine favorittoppskrifter i kommentarfeltet.

Hjemmelaget eplegløgg

Eplegløgg er like godt og forfriskende å drikke på våren som på vinteren. Det er også veldig lett å lage. Du varmer det i en gryte på bålet, sammen med litt sitron og krydder. La så gløggen stå å trekke i 15-30 minutter, til du har oppnådd ønskelig mengde kryddersmak. Du kan også smake til med litt honning hvis du vil det.

Ingredienser

8 dl eplemost

2 stk kanelstenger

2 stk stjerneanis

1 ts nellikspikre

4 skiver fersk ingefær

1⁄2 stk sitron

Dette gjør du

  1. Ha eplemosten i en kasserolle av stål, og ha i krydderet, ingefærskiver og saften fra sitronen.
  2. Varm opp til det begynner å ryke av gløggen.
  3. La eplegløggen stå og trekke i cirka 15-30 minutter for å få frem kryddersmakene. Jo lengre den står jo kraftigere blir smaken.
  4. Smak til med honning og server gløggen mens den enda er varm.

Kilde: https://detgladekjokken.no/oppskrift/epleglogg/

 

Viltgryte med kantarell

Gryteretter kan enkelt tilberedes over bålpanna, og når måltidet lages over bål med sprakende gnister og varmende flammer blir middagsopplevelsen unik.

Ingredienser

550 g rein- eller elgkjøtt

150 g kantarell

2 løk

½ ts salt

2 ss mel

dryss pepper

½ ts timian

2 dl vann

1ss soyasaus

2 dl seterrømme

Dette gjør du

  1. Skjær kjøttet i strimler, kantarellene i biter og hakk løken.
  2. Kjøtt, kantareller og løk brunes på stekehella før det legges over i suppegryta. Rør inn mel og krydder.
  3. Tillsett vann og soyasaus, rør om og la det småkoke i 5 minutter.
  4. Tilsett seterrømme før severing.

Kilde: https://www.espegard.no/viltgryte-med-kantarell

Smakfulle scampi i folie

Vi skal ikke kimse av sjømat på bål, og scampi er perfekt å tilberede på flammene – enten i folie eller som grillspyd.

Ingredienser

400g rå scampi, uten skall, eller villreker

1/2 kopp usaltet smør, smeltet

2 ss tørr hvitvin

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ss hakket fersk rosmarin

1 ss hakkede friske timianblader

1 ss ferskpresset sitronsaft, eller mer om ønskelig

Skall av 1 sitron

1/2 ts pepper

Litt salt

2 ss hakkede friske bladpersille

Dette gjør du

  1. Bland scampien, smør, vin, hvitløk, rosmarin, timian, sitronsaft, sitronskall og pepper i en stor bolle. Smak til med salt.
  2. Klipp ut fire mellomstore ark med aluminiumsfolie. Del scampiblandingen i 4 like deler og legg i midten av folien.
  3. Brett opp alle sidene av hver foliepakke over scampien, dekk helt og pass på at pakkene lukkes ordentlig.
  4. Legg foliepakkene på grillrist på bålet og stek til de er akkurat gjennomstekt, i ca. 10-12 minutter.
  5. Server umiddelbart. Pynt med persille og mer sitron om ønskelig.

Kilde: https://damndelicious.net/2017/07/19/shrimp-scampi-foil-packets/

 

S’mores

S’mores er en klassiker å tilberede på bål og er kronen på verket i ethvert bålmåltid. Hold deg til den klassiske versjonen, eller test ut spennende varianter. Her er det kun fantasien (og appetitten) som setter grenser.

Ingredienser

1 pakke Mariekjeks eller andre valgfrie kjeks

1 pakke marshmallows

1 pakke melkesjokolade, i biter

Grillspyd

Alternativt
1 pakke safarikjeks

1 boks peanøttsmør

1 pakke jordbær, skivet

3 bananer, skivet

Dette gjør du

  1. Ta marshmallowen på grillspydet og plasser over bålet.
  2. Melkesjokoladen kan legges i litt aluminiumsfolie og varmes på grillrist på bålet, hvis ønskelig, for å smelte sjokoladen fortere.
  3. Legg den smeltede marshmallowen og melkesjokoladen mellom to Mariekjeks (eller safarikjeks), som en liten sandwich.
  4. Legg på jordbær, banan eller peanøttsmør for ekstra god smak.

Kilde: https://www.countryliving.com/food-drinks/a28189946/smores-recipe/

les mer