Ett hus – tre peiser


Lesetid:

I huset på Haugsbygd i Hønefoss er de helt avhengig av å fyre på vinterstid. 

marte1
BILDE: Marte Moen Bleikelia

– Jeg har alltid likt å fyre opp i peisen og bare sitte å se på flammene, sier Marte Moen Bleikelia. Sammen med ektemannen og sønnen Hermann bor hun i et hus som består av to deler. En fra 1900-tallet og en del som er nyere.

Det finnes hele tre peiser i den eldre delen av huset. Her finnes det et ildsted i både spiserommet, biblioteket og soverommet i annen etasje.

Marte forteller at de bruker peisene mye i høst- og vintersesongen. Og at de er en viktig varmekilde. Den gamle delen av huset holder nemlig lavere temperatur enn resten av huset. Derfor bruker Marte peisene flittig.

Lue til frokosten

Før familien på tre fikk installert varmepumpe var de helt avhengige av de to peisene i første etasje. Det var så kaldt at minstemann tok på seg luen til frokost.

– Vi fyrte i peisen med én gang vi sto opp, og jeg må jo innrømme at jeg synes det var utrolig koselig, sier Marte.

(Ikke) selvvalgt er velvalgt

Alt kan ikke stemme når man flytter inn i noen andres gamle bolig, men for Marte var peisen i spiserommet en fulltreffer.

– Vi har ikke selv valgt peisen, men den var en del av grunnen til at vi falt for huset, og nå har den en sentral rolle i vårt spiserom.

BILDE: Herman koser seg foran peisen.
BILDE: Herman koser seg foran peisen.

Flott utforming

Peisen har en til dels spesiell utforming, og en slik varmekilde er nok Marte alene om å ha.

– Jeg liker at man kan legge vedkubber under peisen, fordi jeg alltid har likt å ta litt av naturen inn i huset. Et ildsted som dette bidrar virkelig til det!

Marte legger ut vakre bilder på Instagram, her er profilen; @froet_home

les mer