Fire grunner til å fyre i ildstedet i anledning Vedfyringens dag


Lesetid:

Denne uken er det høstferie og fredag er det Vedfyringens dag. Med dårlig vær, kortere dager og kulde som nærmer seg, frister det å sette seg ned og finne roen foran flammene. Her er fire gode grunner til å fyre opp ildstedet ditt.

Nordmenn elsker vedfyring, og tre av fem av oss fyrer jevnt i ovnen gjennom hele den kalde årstiden. En undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra bransjeorganisasjonen for ildstedsbransjen, Norsk Varme, i 2019, viste at nordmenn flest forbinder ildstedet sitt med kos og hygge. Men det har også verdi på andre måter. For to tredeler av oss er vedfyringen viktig for å holde hjemmet trygt og varmt.


Vedfyring holder oss varme

Tre av fem nordmenn fyrer med ved gjennom vinteren. Det er nesten bare i Oslo at ikke omtrent alle fyrer med ved. Fyringsiveren øker med alderen, og jo lengre unna storbyene vi kommer.

Vedfyring er også en viktig del av egenberedskap, og trekkes frem av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene. Norge er nemlig avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke sprengkulden. Hvis strømmen går over lengre tid, er det også kun vedfyring som kan holde oss varme over flere dager.

Det er derimot viktig at vedovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30 prosent mer varme per kubbe.


Det gir kos, hygge og varme følelser

Undersøkelsen gjennomført av YouGov viste at varme, kos og hygge er det første flertallet tenker på, når vi sier ovn og ildsted. Kvinner tenkte først og fremst kos og hygge, mens menn tenkte på varme. Lønnsom oppvarming var en god nummer tre for alle. Unge mennesker nevnte også ildstedet som et hyggelig samlingspunkt.

Det er lite som er koseligere enn å samles rundt ildstedet med de man er glad i, og bare slappe av. Å sitte foran en varmepumpe gir ikke helt samme effekt som det å kose seg foran ildstedet med en bok og noe godt i glasset.

Ildstedet som samlingspunkt henger også sammen med hva slags vedovner folk har hjemme. Eldre har ofte en mer lukket modell, mens yngre er vant til å ha en rentbrennende ovn med mer glass. Ovner der du ser ilden godt utgjør et ekstra hyggelig sted å samles.


Vedfyring er pålitelig og enkelt

Ildstedet er en oppvarmingskilde du kan stole på, så lenge du fyrer riktig og i tråd med sikkerhetsanbefalingene.

Les mer: 8 tips for sikker vedfyring

For det første er vedovnen den eneste varmekilden som alltid virker. Du slipper å tukle med elektrisk utstyr, det er bare å stable veden, bruke opptenningsbriketter og tenne fra toppen. En vedovn og pipe krever også minimalt med vedlikehold og har lang levetid.

For det andre er ved kortreist og lokalt produsert. Det meste av veden som brukes i Norge er hugget i området der man bor. Flere deler av ovnene er også produsert i Norge.

Og for det tredje er vedfyring som regel det rimeligste alternativet. Tørr ved av god kvalitet kan gi en varmepris ned i 45 øre/kWh – gitt at man har en moderne og effektiv vedovn.


Det er avslappende og har en meditativ effekt

Føler du deg ekstra avslappet når du nyter kaffe og en bok foran peisen? Det kan faktisk være at du er nettopp det. For mange symboliserer ild og flammer lys, varme, kjærlighet, renhet og renselse. Mennesket har brukt ild som en kilde til varme og lys i kanskje så mye som 1,7 millioner år. Men ingen har tidligere forsket på ildens avslappende effekt.

Ifølge Christopher D. Lynn, professor ved universitetet i Alabama, har ild en god effekt på blodtrykket. Lynn forsket på dette med hypotesen om at ild har en avslappende effekt på mennesket. 226 personer deltok i forsøket som gikk ut på å måle blodtrykket mens de satt rundt et bål. Konklusjonen var at ild har en stressdempende effekt på mennesket. Og forsøket viste at knitrelyden er avgjørende for at blodtrykket sank hos testpersonene.

Foran ildstedet er derfor en god arena for å fokusere på meditasjon og mindfulness. Skap et øyeblikk av tilstedeværelsen og vær tilstede – her og nå. Sett deg i en komfortabel posisjon, slapp av og prøv å samle tankene. Tren oppmerksomheten til å fokusere på det som får deg til å roe ned, og kom så tilbake til deg selv.

Ildstedet kan være et metaforisk stopp-punkt i livet. Et sted hvor du kan koble helt av, alene eller sammen med venner eller familie.

 

les mer