Ildstedet forbindes med ro, stemning og tid med familie


Lesetid:

På mørke og kalde vinterdager oppleves det som ekstra verdifullt å ha et ildsted å slappe av rundt. Mange forbinder ildstedet med trivsel, varme og koselige øyeblikk. Hege Kristin Engan, Inge Mauseth og Annette Stene Seljen er ildstedentusiaster som fyrer for både varme og kos.

– Jeg fyrer i ildstedet hovedsakelig for kosen sin del. Jeg elsker å ha alenetid på morgenen med fyr i ildstedet, og så er det deilig for resten av familien å våkne til varm og god hytte eller hus. Vi fyrer også for å få varmen opp i hytta når vi kommer dit, og hjemme på dager det er skikkelig kaldt og vindfullt ute, sier Hege Kristin Engan.

På mørke og kalde vinterdager, og spesielt nå i koronatiden, oppleves det for mange som koselig å ha et ildsted. Det er ingenting som varmer så godt som vedfyring når det er ordentlig kaldt ute. Det å kunne sitte og se på flammene som flakker og høre veden sprake, er også avslappende og det gjør noe med oss.

Inge Mauseth forteller at hans familie fyrer i ildstedet for varme og kos, og at de forbinder det med trivsel og oppvarming.

– Ildstedet betyr mye for oss i den mørke årstiden. Det å se flammene, lukte veden og kjenne varmen gjør vinteren kortere.

Katt ligger på teppe foran peisen
Foto: Inge Mauseth

Også Annette Stene Seljen bruker ildstedet mye på vinteren.

– Vi bruker ildstedet vårt mye. Varmen fra ildstedet gir en lunere varme, og jeg forbinder det med god stemning, kos, god mat og det nordiske. I Norge har vi kalde vintre som skaper behov for peis og vi har vokst opp med den herlige lyden av knitrende ved, sier Seljen.

Ildstedet gir en spesiell følelse

– Det å ha et ildsted kan utgjøre en forskjell i et hjem. Tenk på hvor mye mer avslappende en kopp kakao, familiestunden eller en god bok blir i skinnet og lyden fra flammene. Et ildsted gir ro, inspirasjon og trygghet, og det gir en helt spesiell følelse, sier Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder.

Ildstedet fungerer ikke bare til varme og hygge, men brukes av mange som et viktig element i hjemmets interiør også.

– Ildstedet har blitt et midtpunkt i vårt oppholdsrom, og vi bruker det siden det er så utrolig koselig og stemningsfullt både på mørke morgener og kvelder. Vi kan se de fine flammene både når vi spiser og når vi sitter i sofaen, og hele familien elsker peiskosen og den stemningen den gir, sier Annette Stene Seljen.

Peis med flammer i en stue
Foto: Anette Stene Seljen

– Ildstedet er et smykke i rommet, og jeg elsker skiferen som rammer inn ildstedet og at man kan se den både fra spiseplassen og fra sofaen. Vedfyring gir også lys til rommet når det er mørkt ute, og på regntunge og mørke sommerdager hvor peisvarmen ikke er en nødvendighet, setter jeg gjerne stearinlys på et fat i ildstedet for lyset og hyggen sin del, sier Hege Kristin Engan.

Du kan se bilde av Engans hyttepeis øverst i saken.

– Vedfyring gir en helt annen varme enn elektrisk fyring og varmepumper

Det er mange fordeler med vedfyring. Ikke bare er ildstedet og skorsteinen relativt enkle å vedlikeholde og har lang levetid, men vedfyring gir billig varme og er som regel det rimeligste alternativet for oppvarming.

– Vedfyring gir en helt annen varme enn det elektrisk fyring og varmepumper gjør. Siden vi har tilgang på mye ved er ildstedet også en rimelig varmekilde på kalde vinterdager, påpeker Engan.

En annen fordel med vedfyring er at ildstedet er den eneste varmekilden som alltid virker. Går strømmen, varmer fortsatt ildstedet, og det er derfor vedfyring regnes som et viktig beredskapstiltak.

– Jeg forbinder ildstedet med ro, stemning og tid med familien. Siden vi gjerne bruker ildstedet til kos, blir det ofte når vi har god tid, skal kose oss og nyte god mat sammen. Jeg forbinder det også med utetid og påske. Pølsegrilling på bålpanna og varm kakao er fint på en vinterdag, sier Engan.

Du kan følge Engan, Mauseth og Seljen på Instagram.

les mer