18. juli 2021
Med fint vær, varm temperatur og ferie er det mange som tar turen på hytta og ut i naturen. Og er det noe vi nordmenn er glade i, så er det god mat kombinert med flott natur. Her har du et utvalg oppskrifter til et godt måltid, om det så er på bålpannen, på bålet eller i pizzaovnen.
Grillspyd med urtemarinert ytrefilet og mascarponekrem
Dette trenger du til 4 personer:
500 g ytrefilet av okse
1 ss hakket frisk rosmarin
1 ss hakket frisk timian
Skallet fra 1/2 sitron
250 g mascarpone
1 ss dijonsennep
Saften fra 1/2 sitron
4 håndfuller blandet salat
2 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
Salt og pepper
Grillspyd
Slik gjør du:
- Kutt kjøttet i passe store stykker. Vend det i halvparten av rosmarinen, timianen og det revne sitronskallet – den andre halvparten skal i mascarponekremen. Krydre med salt og pepper, og tre bitene på spyd.
- Stek spydene på direkte varme på bålet eller på en grillrist i ca 4-5 minutter.
- Lag mascarponekrem. Bland osten med sennep, sitronsaft, resten av sitronskallet og urtene. Smak til med salt og pepper.
- Bland salaten med olivenolje, balsamico, salt og pepper, og fordel den på tallerkenene sammen med spydene og mascarponekremen.
(Kilde: https://www.varmefag.no/inspirasjon/grillspyd)
Pizza Fornarina (tynn focaccia)
Dette trenger du til en stor pizza:
300 g «Tipo 00» mel
1 ts sukker
1 pose tørrgjær
1 ts salt
120 ml vann
2 ss olivenolje
Fyll
3 ss olivenolje
Rosmarin
Grovt salt
Slik gjør du:
- Ha melet i en stor bolle. Tilsett sukker og gjær, og bland alt godt.
- Sett til side det lunkne vannet som skal brukes i pizzadeigen og bland saltet i vannet. Tilfør oljen i vannet og bland forsiktig sammen.
- Hell vannet litt og litt av gangen i bollen med det tørre, og kna deigen samtidig. Du vil ha en glatt og elastisk deig – juster med vann hvis deigen er for tørr, og tilsett mer mel hvis deigen er for klissete.
- Deigen kan lages i forkant og jo lenger den får heve jo bedre.
- Finn frem pizzasteinen og dekk den med bakepapir. Smør hendene dine med olivenolje og kna deigen ut over pizzasteinen.
- Lag små groper i deigen med fingrene, strø over olje og legg grovt salt og litt rosmarin på toppen.
- Stek pizzaen i en forvarmet pizzaovn ved ca. 220 grader i 10-12 minutter.
- Pizzaen kan også lages på bål og i bålpanne, og da anbefales det å lage flere mindre pizzaer. Form deigen til å passe i en stekepanne og lag små groper i deigen med fingrene. Ha olje i pannen og stek deigen til den er gyllenbrun. Snu deigen og ta på olje, salt og rosmarin. Legg på lokk og sett pannen på bålet til pizzaen er godt stekt (men ikke brent).
Amerikansk pizza
Dette trenger du til en stor pizza:
350 g hvetemel
1 pose tørrgjær
1 ts salt
2,5 ss olje
2 dl vann
1 glass pizzasaus fra Idun
Oregano
1 pakke smårettsskinke
½ pakke stjernebacon delt i 6 deler
1 pakke revet ost
Slik gjør du:
- Hell melet i en bolle og bland inn salt og tørrgjær.
- Lag en grop i melet og hell i lunkent vann og olje.
- Bland til en passe fast deig som ikke klistrer seg fast i fingrene dine. Ta i mer mel eller vann om nødvendig.
- Deigen kan lages i forkant og bør heve i minst 1 time.
- Finn frem pizzasteinen og dekk den med bakepapir. Trykk ut deigen på bakepapiret.
- Smør på pizzasausen helt ut til kantene og strø over oregano.
- Ta på smårettsskinken og strø over osten.
- Fordel baconet til sist over osten.
- Pizzaen stekes i forvarmet pizzaovn ved ca. 230 grader i ca. 15 min til osten er gylden.
- Pizzaen kan også lages på bål og i bålpanne, og da anbefales det å lage flere mindre pizzaer. Form deigen til å passe i en stekepanne og trykk deigen godt ut. Ha olje i pannen og stek deigen til den er gyllenbrun. Snu deigen og ta på pizzasaus, oregano, smårettsskinken, ost og bacon. Legg på lokk og sett pannen på bålet til osten er smeltet.
Indrefilet med kryddersmør og aspargesbønner
Dette trenger du til 4 personer:
800 g indrefilet av okse
2 pakker aspargesbønner
1 ss sitronolje (ev. olivenolje med litt sitron presset over)
Grovt salt
150 g romtemperert smør
2-3 ss Chicken & Steak krydder
Slik gjør du:
- Ta det romtempererte smøret og legg det i en bolle.
- Smak til med 2-3 ss av Chicken & Steak krydderet i det mykrørte smøret.
- Legg smørblandingen på et matpapir eller folie og rull det sammen til en pølse.
- Legg i kjøleskap eller i fryseboksen til smøret er hardt.
- Skjær opp indrefileten i fire deler. Ha smør i en stekepanne og stek kjøttet ca. 3 min på hver side (stekepannen kan settes over bålet), eller stek biffen på en grillrist.
- Ta lokk på stekepannen og etterstek indrefileten i ca. 10-15 min eller til den er ønskelig stekt.
- Skyll aspargesbønnene og fosskok masse godt saltet vann.
- Kok bønnene i 90 sekunder, og ha dem rett over i iskaldt vann i minst fem minutter etterpå.
- Tørk av bønnene, varm en panne og fres bønnene i 20 sekunder på middels varme i sitronoljen. Dette kan gjøres samtidig som du steker indrefileten. Server aspargesbønnene med flaksalt.
Hva er din favorittrett å ha på bålet? Del oppskriften med andre i kommentarfeltet.