Peis var en selvfølge


Lesetid:

– Å fyre opp i peisen er blitt et must. Det er noe som mangler hvis vi ikke har gjort det!


I et sort atriumhus fra 1965 på Hamar bor Marielle Erichsen sammen med sin samboer Jonas og en liten firebeint tass. Gjennom tre glassruter nyter hun, nesten uten unntak, synet av de levende flammene hver kveld.

Marielle flyttet inn i det L-formede huset for ca. ett år siden. I de originale hustegningene er det tydelig at arkitekten tenkte at peisen skulle fungere som en romdeler mellom stue og kjøkken, som til sammen utgjør 75 kvm2. Dette resulterer i at peisen blir oppholdsrommenes høydepunkt og blikkfang.

BILDE: Med flammer i peisen og varme i oppholdsrommet kan både tobeinte og firebeinte kose seg.
BILDE: Med flammer i peisen og varme i oppholdsrommet kan både tobeinte og firebeinte kose seg.

Trives best i varmen

Hos Marielle og Jonas blir peisen flittig brukt. Hun sier at de trives aller best med en innetemperatur som tillater bare føtter og t-skjorte.

Foruten om at peisen varmer veldig bra, synes Marielle at den gir det lille ekstra til oppholdsrommet. Med tre glassruter kan man se flammene både fra stuen og kjøkkenet.

– Selv i perioder hvor det ikke har vært så kaldt ute og det egentlig ikke har vært behov for å fyre, har vi ikke kunne motstå fristelsen. Det ender noen ganger med stormlufting på kvelden – men det er verdt det.

Byttet ut den gamle teglsteinpeisen

Under oppussingen av huset bestemte de seg for å kvitte seg med den gamle teglsteinpeisen som opprinnelig stod i oppholdsrommet. Dette la så klart føringer for den nye peisens plassering.

Opprinnelig hadde Marielle lyst til å male peisen hvit, men etter at den kom i hus så hun skjønnheten i det industrielle uttrykket peisen bar med seg.

Sterk varmekilde

– Det var aldri et spørsmål om vi skulle ha peis eller ikke – heller hvilken.

Marielle og samboeren så behovet i en sterk varmekilde, men ønsket også et møbel som ville fremheve en minimalistisk interiørstil. Valget falt til slutt på en Rais Visio 3. Marielle er svært begeistret for peisen – den er ikke bare fin, men også energivennlig.

– Det beste er når samboeren fyrer opp i peisen før han reiser på jobb. For når jeg står opp litt senere, til et forholdsvis mørkt hus, møter jeg flammene som lyser opp stuen. Det er simpelthen magisk.

Sjekk ut @marielleerichsen på Instagram for inspirasjon, peis og mye mer.

 

 

les mer