Mindfulness i peisestua


Lesetid:

Slik praktiserer du mindfulness foran peisen. 

– Lyden, luktene, følelsen og ikke minst synet av flammer gjør noe med de aller fleste av oss, sier Guro E. Johansen, Coach, Healer og instruktør i Mindfulness.

Derfor mener hun at nettopp foran peisen er et fint sted å trene på mindfulness.

Flammene fra peisen gjør deg faktisk ekstra avslappet.

Guro E. Johansen
Guro E. Johansen

Behovet for å stresse ned

”Tidsklemma” er et begrep som de aller fleste har et forhold til. I sin jobb forteller Johansen at hun daglig møter mennesker som føler at de har mistet seg selv i hverdagens plikter, mas og gjøremål.

– Det er mange som enten mangler eller har mistet «et stopp-punkt» i livet. Et «stopp- punkt» er et sted hvor man kan sette seg ned å bare være, sier Johansen.

Hun anbefaler et pust i bakken for å takle tidsklemma. Foran peisen, mens man gjør en øvelse. Gjerne med noen man er glad i.

Finn en behagelig stilling

For å komme i gang med øvelsen anbefaler Johansen at man sitter oppreist i en behagelig stilling, slik at man har en fornemmelse av verdighet og årvåkenhet. Gjerne med øynene lukket. Man kan gjennomføre øvelsen alene eller sammen med en annen.

Trinn 1 – Finn fokus
Mens du sitter der, foran de behagelige flammene med øynene lukket skal du stille deg selv følgende spørsmål:

  • Hva er det jeg opplever akkurat nå?
  • Hvilke tanker er det, som kommer og går?
  • Hvilke følelser har jeg …? Behagelig eller ubehagelig?
  • Og hvilke kroppslige fornemmelser registrer jeg nå?

Trinn 2 – Fokuser på pusten

I neste trinn av øvelsen forteller Johansen at man skal fokusere på pusten.

Gi oppmerksomhet til de fysiske fornemmelsene som følger pusten din. Kanskje er du oppmerksom på magens bevegelser? Magen som utvides for verdt pust inn og som flater ut for verdt pust ut.

Når du er klar, går du videre til neste trinn i øvelsen.

Trinn 3 – Kvitt deg med overflødige tanker
Legg merke til at hver gang du puster ut, så puster du ut det som ikke tjener deg lenger. Du puster det ut og lar det forsvinne, bli renset og transformeres i flammene. For hver gang du puster inn, så puster du inn en strøm av ro, varme, lys og ny energi.

Trinn 4 – Kom sakte tilbake

Når det går lettere for deg å puste på denne måten og du føler deg klar, inviterer Johansen deg til å komme sakte og rolig tilbake.

Åpne øynene og se på de vakre flammene, hør på dem og legg merke til lukten av varme. Føl på  hvordan alt er litt annerledes akkurat dette øyeblikket. Samtidig som du takker for dette «stopp-punktet» foran ditt ildsted. Ditt øyeblikk – i ditt liv akkurat nå.

Kilde: Guro E. Johansen,  coach, healer og instruktør i Mindfulness, og karriererådgiver

les mer