– Peis har langt på vei blitt skreddersøm


Lesetid:

Midtpunkt eller veggpryd? En peis kan mures opp på forskjellige måter og tilpasses de fleste ønsker. Du har også utallige varianter og størrelser du kan velge mellom. Det er kun fantasien som setter grenser, men en ting er felles – de fleste kunder ønsker seg stort innsyn til flammene.

– Peisene som ble murt før i tiden var ofte detaljrike, gjerne med hyller og buer, og de tok ofte stor plass. Størrelsen på en peis kunne vise andre at du hadde en viss velstand, sier markedssjef Nina Melhus fra Varmefag, som har jobbet både med tradisjonelle møbler, og møbler som varmer i mange år.

Hun kan fortelle at i dag ønsker folk seg et renere design på en peis, med rette flater og stort flammebilde hvor bålet i seg selv spiller hovedrollen.

– Peis har langt på vei blitt skreddersøm. Peisinnsatser kommer i utallige størrelser, og du kan velge løsninger for rettvegg, hjørne, eller innsatser med glass på tre sider. Det finnes til og med såkalte tunnelpeiser hvor du kan se tvers gjennom veggen og dermed nyte flammene fra to rom samtidig. Når det gjelder innmuringen kan man være kreativ med både vednisjer, hyller og belysning, eller velge en helt stram og minimalistisk løsning. Man kan til og med bruke peisen som en romdeler.

Et stort flammebilde er populært blant folket, også i frittstående peisovner. I en nyoppusset stue vil en moderne peisovn fremstå enda mer som en skulptur, i tillegg til selvfølgelig å varme opp rommet og skape en lun atmosfære. Utvalget er stort; bred, smal, høy, lav, rund, firkantet… Dessuten er det ikke lenger bare sort som gjelder. Hvite peisovner er veldig populære, men også andre farger som nikkelfarget, sølv, mocca og rust finnes nå i butikkene. Peisen har blitt et møbel, og det er nesten bare fantasien som setter en begrensing, sier en engasjert Nina Melhus.

– Mange drømmer om en peis men mangler pipe – også det kan vi løse, forteller hun. I dag har vi flotte stålpipeløsninger som gjør at vi kan installere en peis eller peisovn raskt og renslig. Det er få hindringer for å kunne få pipe og peis i boligen din, sier Melhus.

«I våre dager har de fleste et hektisk og stressende liv. Det å sitte foran flammene er balsam for sjelen, og undersøkelser viser at peiskos faktisk gir deg lavere blodtrykk. Peisen er dessuten ikke lenger et prestisjeprosjekt for de med mye penger slik det i større grad var i gamle dager».

 

– Ha også i bakhodet at et nytt ildsted er en investering for mange år fremover. Den skal fungere som et varig og koselig samlingspunkt for hele familien. Det kan lønne seg å søke råd hos fagfolk for å finne peisen som passer til ditt behov, din smak og din lommebok. Ikke minst er det lurt å bruke en sertifisert montør. Du fyrer tross alt opp et bål hjemme i stuen din, avslutter Nina Melhus.

Her kan du se et utvalg av de heiteste peisene akkurat nå.

les mer