Peistrender 2021: Farger i fyr og flamme


Lesetid:

Det siste året har farger blitt stadig mer populært som interiørtrend, og dette har også smittet over på ildstedsbransjen. Mange kunder etterspør nå mer utradisjonelle farger på ildstedene, og det ser ut til at trenden har kommet for å bli.

Nordmenn har tilbrakt mye tid hjemme det siste året, og én positiv effekt av koronapandemien er at vi har blitt mer opptatte av å få mest mulig ut av hjemmet. Farger påvirker oss positivt, og kan være et inspirerende interiørelement i et ellers tradisjonelt hjem. Nå begynner fargetrenden også å sette sitt preg på ildstedsbransjen.

– Vi ser en økt interesse for andre farger enn den tradisjonelle sorte eller grå peisovnen, og folk er mer vågale med tanke på fargevalg. Når det gjelder frittstående peisovner øker spesielt hvitt i popularitet, men folk velger også andre farger som sølv, platina og mocca. På peisinnsatser er det mange som velger å male omrammingen i en farge som matcher interiøret i rommet, eller velger en farge som skaper en spennende kontrast. Her er mulighetene uendelige, og så er det bare å male om dersom man går lei, sier Nina Melhus, markedssjef i Varmefag.

Også Jostein Hofset i Ildstedet forteller at salget av fargede peisovner og ildsteder har tatt seg opp i år, og at flere velger mer trendy farger. Det samme sier Christian Kildal Hansen, markedssjef i Nordpeis.

– Vi ser en økende trend i at kunder maler ildstedene sine og gjerne oftere enn før. Mange maler peisen i samme farge som rommet, mens andre ønsker at peisen skal bryte fargemessig med resten for å virkelig stå frem.

 

Et hav av muligheter for valg av farge på ildstedet

– Ildstedet og peisovnen har i større grad blitt et møbel, og vi ser at folk stadig blir mer opptatt av design, form og farge enn av funksjonen som varmekilde. Skreddersydde ildsteder er populært og modeller hvor du kan sette sammen ditt egne unike ildsted med ulike muligheter for fargevalg, glassvalg, ulike dører, håndtak og lignende, er spesielt etterspurt, sier Melhus.

Det finnes mange muligheter å velge mellom når det kommer til valg av farge på ildstedet og peisovnen. Kaja Moen, interiørarkitekt i Arkivet.co, forteller at du kan la ildstedet gå i ett med samme farge som resten av rommet, som gjør at flammene tydeligere synes, eller velge en lysere eller mørkere nyanse av veggfargen for å skape en ton-i-ton fargepalett.

– Du kan også male ildstedet i en aksentfarge som fremhever ildstedet som en arkitektonisk detalj, eller så kan du velge en kontrastfarge som virkelig gjør at hele ildstedet fremheves og blir et eget smykke i interiøret, sier Moen.

Årets trendfarger strekker seg fra lyse beige toner, til dypere jordfarger, naturlige grønntoner, friske gulfarger og svale blåtoner. Rosa er også en farge som er i vinden for tiden, og den finnes i mange varianter, fra sarte rosatoner, koralltoner og fersken, til brent oransje og terracotta.

– Lune grønne toner kom for fullt i fjor og denne fargetrenden står også sterkt i år. Mange velger denne fargen på soverommet, men også som kontrastvegg i forskjellige rom. Beige er også en farge som har dominert lenge, og det begynner å bli populært å kombinere denne med varmere gulfarger. Vi vil fremover se gult i alle varianter – fra dempede toner, til sarte pasteller og mer kraftige farger som tilfører energi, sier boligstylist Sandra Gerecke i Sandra Gerecke Boligstyling.

 

Fargerike rom gir økt velvære

– Vi ser at fargetrendene nå endrer seg raskere enn tidligere. Folk ønsker seg kraftige og mer kulørsterke toner, og flere fargekombinasjoner. Vi tror dette kan henge sammen med tiden vi er i, hvor nedstengning, restriksjoner og mye tid hjemme har påvirket våre behov, sier Gerecke.

Interiørarkitekt Kaja Moen tror også at mye tid hjemme har fått nordmenn til å virkelig få øynene opp for havet av variasjon som kan tilføres hjemmet med litt farge.

– Med bruk av farger kan vi definere soner, skape ulike stemninger i hvert rom og bidra til mer stimulerende og harmoniske hjem. Det er mer behagelig å oppholde seg i rom hvor det er brukt litt farge, og folk ser nå mulighetene for å bruke dette i større grad enn tidligere, da også for ildsteder og peisovner, sier Moen.

Moen sier videre at hun tror jordfarger, sammen med innslag av duse nyanser av grønt og blått, kommer til å gå igjen i mange år fremover. Grunnen til dette er at de fleste trives med disse fargene, og synes det er et trygt valg når man skal utforske den store fargejungelen i eget hjem.

– Farger bidrar også til å fremheve og skape en personlig stil, og i kombinasjon med den tradisjonelle nordiske stilen gir det et mer lekent uttrykk. Jeg tror at en miks av både gammelt og nytt, med fokus på gjenbruk og sirkulære ressurser, vil prege interiørtrendene i årene fremover, sier Gerecke.

les mer