Peistrender 2021: Ildstedet skal integreres som et sentralt møbel i hjemmet


Lesetid:

Vi vil se mer flammer og utforme vår egen stil, der ildstedet utgjør en viktigere del av rommets interiør enn tidligere. Plassbygde peiser og peisinnsatser øker i popularitet, og vi vil ha større glass for bedre innsyn til flammene. Dette er årets heteste peistrender.

– Under koronapandemien har vi sett en økt interesse for hus, hjem og oppussing blant nordmenn. Ildstedet har befestet sin posisjon som samlingspunkt for familien og behovet for å finne roen sammen i en hektisk og annerledes hverdag har blitt større, sier Christian Kildal Hansen, markedssjef i Nordpeis.

Hjemmekos har naturlig nok blitt sentralt for mange det siste året og det har gitt utslag også i valget av ildsteder. Jostein Hofset hos Ildstedet forteller at de mottar mange henvendelser om plassbygde ildsteder, og at en grunn til dette kan være at mange velger å investere litt mer i det ildstedet som de ønsker seg, når koronarestriksjonene holder oss hjemme. Også Nina Melhus, markedssjef i Varmefag, bekrefter at mange går for drømmepeisen når de først skal investere i nytt ildsted.

– Det har vært en trend gjennom flere år at vi ønsker å se mer flammer. Så vi ser at store glass, gjerne på flere sider av ildstedet, blir mer og mer populært. Interessen for peisinnsatser fortsetter også å øke, der både peisinnsatser med glass på flere sider og peisinnsatser som fungerer som romdelere er høyt etterspurt, sier Melhus.

SE BILDER AV ÅRETS MEST TRENDY ILDSTEDER OG OVNER NEDERST I SAKEN

 

Skaper egen stil med ildstedet

Christian Kildal Hansen i Nordpeis forteller at de ser en økende trend i at kundene ønsker å skape sin egen stil når de kjøper et nytt ildsted og at de vil integrere peisen som et sentralt møbel i hjemmet. Flere kunder etterspør også større peiser med store innsatser og godt innsyn til flammene.

– I Contura går det også igjen at kundene vil se mye flammer. Vi selger mange frittstående ovner og peiser med glass på flere sider og egen omramming. Det har også blitt populært med litt høyere modeller og det finnes mange peisvarianter og størrelser å velge på, forteller Grethe Bachmann i Contura.

– Ildstedet og ovnen har blitt en viktig del av interiøret og mange forsøker å finne det som passer best inn til eget hjem. For mange er det kosen med vedfyring som er viktig, og derfor prioriteres mye glass og synlige flammer. Om ildstedet skal plasseres i hjørne, på rettvegg eller som romdeler påvirker også valget. Det vi spesielt ser er at mange velger å bygge et ildsted som de kan få utformet slik de selv ønsker.

 

Tidløs trend

Peisinnsatser øker stadig i popularitet og med det har det blitt mange varianter og størrelser å velge i. Ildstedet selger blant annet godt av peisinnsatser satt inn i grue og Jostein Hofset omtaler det som en tidløs trend. Ellers selges det godt av frittstående peisovner.

– Dagens ovner og ildsteder er effektive og gir mye varme. Det kan være lurt å tenke på om du vil at ildstedet eller ovnen skal brukes mest til «kosefyring» eller om den skal brukes til oppvarming. For de som satser på vedfyring for å varme opp huset sitt, kan det være mer praktisk med en ovn som holder lenger på varmen, som produkter med mye kleberstein, forklarer Grethe Bachmann i Contura.

Og for de som ønsker et alternativ til å fyre med ved, kan gasspeis være noe å vurdere.

– Vi ser økt etterspørsel etter gasspeiser. Det har skjedd mye spennende produktutvikling på dette området, og det finnes mange frittstående gasspeiser og innsatser i ulike størrelser og formater. Her går også trenden med glass på flere sider og å bruke peisen som romdeler igjen. For de som er glad i den tradisjonelle vedpeisen, finnes det gasspeiser som gir illusjonen av at de har ved som brenner, sier Nina Melhus i Varmefag.

Hovedbildet er fra Varmefag. Modellen er Rais Pilar.

les mer