Slik brannsikrer du skorsteinen før fyringssesongen


Lesetid:

Det varmer godt for både kropp og sjel når veden spraker og vi kikker inn i de gylne flammene. Men fyring krever også at man tar forholdsregler. I anledning Vedfyringens dag 2. oktober gir vi deg tipsene til hvordan du fyrer på en trygg og sikker måte.

Vedfyringens dag 2. oktober markerer starten på fyringssesongen, og setter fokus på kos og hygge rundt ildstedet – noe vi mennesker har gjort i generasjoner. Nå er tiden inne for å klargjøre skorsteinen og ildstedet for brannsikker fyring.

– Vedfyringens dag markerer på en flott måte at fyringssesongen er i gang. Det er også en ypperlig anledning til å ta en sjekk av ildstedet og sette brannforebygging på agendaen, sier Tom Erik Galambos i Norsk Brannvernforening.


Brannsikker fyring

For å bruke både skorstein og ildsted på en brannsikker måte, er det viktig å fyre riktig. Det gir mer varme, er mer skånsomt for ildstedet og gir mindre slitasje, mindre utgifter til oppvarming og mindre lokal forurensning. Det gir også mindre vedlikehold, rene glass og redusert risiko for sot- og pipebrann.

­– Det er viktig å være obs på at det i en vedovn kun skal være ved og opptenningsbriketter. Andre ting som søppel, kartong, plast og impregnerte materialer skal man ikke fyre med. Da kan temperaturen fort bli for høy og skade ildstedet, påpeker Galambos.

Selv om man fyrer riktig, er det noen som opplever problemer med at røyk kommer inn i huset fra skorsteinen eller fra ildstedet ved fyring. Brannvernforeningen tipser om at det enkleste er å sjekke om ildstedet får nok forbrenningsluft.

– Lukk opp en ytterdør eller et vindu i nærheten og se om det hjelper. Gjør det ikke det bør du kontakte din lokale feier for å få hjelp til å finne problemet, sier Galambos.


Hold et øye med skorsteinen, sørg for at den er ren og se etter utvendige skader

Det er feieren som har hovedansvaret for at skorsteinen din er ren, men det er ikke bare feierens ansvar å ta vare på skorsteinen din. Sørger du selv for å holde røykrør og piper rene, forhindrer du oppbygging av belegg som kan føre til pipebrann. Dette gjøres enkelt med en sotfjerner eller skorsteinsrens, som virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot og tjære.

– Du gjør også lurt i å sjekke skorsteinen utvendig, og se etter at ikke vær og vind har skadet yttersiden av skorsteinen over taket. Har du ikke beslag på skorsteinen over tak er det lurt å impregnere den, sier Galambos.

Skorsteinen blir gjennom året utsatt for store påkjenninger fra fyring, vær og vind. Derfor vil en skorstein ha behov for oppgradering i likhet med andre bygginstallasjoner. Dersom du har fått beskjed fra feier at det er på tide å rehabilitere, er dette fordi brannsikkerheten i din skorstein er svekket og kan utgjøre en fare for brann. Det er lurt å ha dette i orden før kaldere temperaturer setter inn.

– Det er videre lurt å feie ildstedet slik at det er klart for en ny sesong. Sot isolerer mye så feier du ildstedet rent får du bedre effekt og mer varme ut av fyringen din, tilføyer Galambos.

les mer