Som hund og katt foran ovnen – dette må du passe på

Våre firbeinte venner er ofte like glade i å kose seg foran ildstedet som vi mennesker er. Med kaldere temperaturer er det flere som fyrer opp i ovnen, og flere dyr som koser seg foran den. Da er det greit å vite hvordan du kan gjøre peiskosen like trygg og koselig for firbeinte som for tobeinte.


Lesetid:

Våre firbeinte venner er ofte like glade i å kose seg foran ildstedet som vi mennesker er. Med kaldere temperaturer er det flere som fyrer opp i ovnen, og flere dyr som koser seg foran den. Da er det greit å vite hvordan du kan gjøre peiskosen like trygg og koselig for firbeinte som for tobeinte.

Kjæledyr gir selskap, kjærlighet og glede i hverdagen, og også de koser seg foran ildstedet. Selv om dette stort sett er trygt for våre firbeinte venner, kan det oppstå risiko for brannskader og overoppheting hvis du har dyr som er veldig nysgjerrige på hva som foregår i peisen, eller som ligger for lenge rett ved den. Her har vi derfor samlet noen tips slik at du kan sikre at peiskosen blir like trygg for både hund og katt.

Lag et sted hvor dyret kan ligge i nærheten av ildstedet

Både hunder og katter liker å ligge foran ildstedet for å kjenne på varmen og det er naturlig for dem å ønske og være nær en varmekilde på kaldere dager. Mange dyreeiere kan derfor være litt bekymret for om dyrene er forsiktige rundt ildstedet og om de selv klarer å regulere hvor varmt det blir.

Et tips kan være å prøve deg litt frem og se hvordan dyret reagerer på ovnen. Hvis du opplever at de ikke selv klarer å passe på avstanden eller temperaturen kan det være lurt å be dyret legge seg et annet sted eller sette opp en peisgrind.

– Mange hunder og katter liker den gode varmen fra peisen eller vedovnen. Et alternativ er å legge et teppe i trygg avstand fra ildstedet, siden mange hunder og katter da vil velge å legge seg på det for å føle varmen og slappe av, sier Camilla Stenseng, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Du kan med andre ord vurdere å fikse en myk seng til kjæledyret og prøve å overbevise dem om å sove der i stedet for rett foran ovnen.

Katten Ylva koser seg foran ovnen. Foto: Randi Buckley.

Pass på åpne flammer og gnister

En hale eller nysgjerrig snute kan resultere i svidde værhår og brannskader på hund og katt hvis de kommer for nær åpne flammer. Dette gjelder spesielt hvis du har et åpent ildsted. Der noen dyr instinktivt merker at de skal holde seg unna åpne flammer, er det ikke alle firbeinte som er like forsiktige.

– Det er viktig å bruke gnistfanger dersom du har åpen peis, så ikke hunden eller katten får gnister og glør i pelsen sin. Dette kan i verste fall føre til brannskader for dyret, sier Stenseng.

–  Dersom du har et åpent ildsted vil også typen ved du bruker være viktig for å unngå at det spruter gnister og glør ut av ildstedet. Unngå å bruke tresorter som inneholder mye kvae (bartrær), og vær forsiktig når du putter inn en ny vedkubbe.

Hvis uhellet først er ute

Stenseng forteller at de hver vinter får inn skademeldinger om katter som har fått brannskader på potene sine etter at de har hoppet opp på en varm vedovn.

–  Her kan det hjelpe å sette for eksempel en ildfast gryte oppå ovnen, slik at dyret ikke kommer til. Noen ovner har også topp, deksel eller beskyttelsesdeler som du kan få installert.

Dersom dyret ditt får en brannskade, er det viktig at du kjøler ned huden med lunket vann på rundt 15-20 grader i 20 minutter hvis mulig. Legg på kalde, våte omslag og oppsøk veterinær så raskt du kan.

Camilla Stenseng og kontorhunden Tilly. Foto: Agria Dyreforsikring.
les mer