Sprengkulden: Bare vedfyring gir nok varme


Lesetid:

Norge er avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. Ovnsbransjen oppfordrer nordmenn til å holde varmen ved hjelp av vedfyring. 

– Med sprengkulde over hele landet er det bare vedfyringen som hjelper, sier styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme, Steinar Vigdal.

Bare ved gir nok varme på kalde dager
De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge er tilpasset nordisk klima og takler derfor kuldegrader ned til et visst nivå relativt godt. Men når temperaturen sniker seg forbi -15 og under vil effekten fra varmepumpene bli mindre, og annen oppvarming vil være nødvendig. Strømnettet i Norge ville også kollapset hvis all energien skulle komme via elektrisk oppvarming. Derfor trengs vedovnen.

Det er derimot viktig at ovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90 prosent mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30% mer varme per kubbe.

Raske tips for riktig vedfyring

Med noen enkle grep i fyringsteknikken kan du få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.

Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %.
Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe.

 Tenn på fra toppen
Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen og stable opptenningsved oppover. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved, og tenn på.

Hold døren oppe til det er god fyr!
Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig.La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og kan skade ovn og skorstein.

Tenk miljø
Juletrær, gavepapir, mye avispapir, malt eller trykkimpregnert trevirke har ingenting i ovnen å gjøre. Bruk ved. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.

les mer