Stemning året rundt med utepeis og bålpanne


Lesetid:

Vi nordmenn liker å kose oss ute hele året, og ikke minst liker vi å lage mat. Med bålpanne og utepeis kombineres vår lidenskap for vedfyring med lidenskap for matlaging. Både bålpanne og utepeis kan brukes året rundt. Grip tak i ullpleddet og kos deg ute hele året, mens du nyter varmen fra flammene og hører knitringen fra vedkubbene.

Nordmenn er flinke til å ta i bruk naturen og uterommet hele året, og vi lar ikke snø og minusgrader hindre oss i å hygge oss ute. Uteelementer som bålpanne, utepeis og vedfyrte pizzaovner kan brukes hele året – og mange nordmenn sverger til akkurat dette for å forlenge utekosen på vinteren og kaldere dager. Uterommet er blitt viktigere for nordmenn de siste årene, både hjemme og på hytta, og det har resultert i etterspørsel etter flere og mer segmenterte uteelementer som passer for ulike behov.

– Vi har de siste årene sett at nordmenn investerer mer i utearealene sine, og det har vært god etterspørsel etter bålpanner, utepeiser og pizzaovner. Mange ønsker muligheten til å lage mat ute, og det går ikke bare i grilling, men også mer avanserte matretter, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Norsk Varme, viser at over 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn hjemme eller på hytta, og nesten en av tre nordmenn har bålpanne. Særlig de siste årene er det mange som har skaffet seg dette. Pizzaovn er spesielt populært blant unge voksne, mens utepeis er populært hos de litt eldre.

Flertallet av de som har utendørs ildsteder bruker det når de skal kose seg ute, men også på dager hvor det er kaldt ute. En av tre svarer i undersøkelsen at de bruker ildstedene til matlaging, mange bruker det når de har besøk og en av fire sier de bruker det mest i feriene.

– Utepeis, bålpanne og pizzaovn forlenger utesesongen og gjør at vi kan kose oss ute lenger, selv når det er kjølig i luften. Det er deilig med fyr på peisen ute og litt matlaging der, i stedet for å alltid måtte trekke innendørs, sier Børud.

Han utdyper at bålpanner, utepeiser og pizzaovner stort sett kan plasseres hvor som helst i en hage eller på en uteplass, så lenge det står jevnt og støtt. Der en utepeis som regel plasseres på ett fast sted, kan både bålpanne og pizzaovn flyttes på etter sol- og vindforhold. Det finnes også mye smart ekstrautstyr, som gnistfangere og vindskjermer, som kan være kjekt å ha når du skal kose deg ute hele året.

Foto: Sølvi Aksdal Eriksen

les mer