Ut med parafin – inn med vedkubber


Lesetid:

Det er lenge siden Mari Anette har gledet seg så mye til høsten. Hun har nemlig installert ny vedovn. Nå ser hun frem til kjølige høstkvelder hvor regnet pisker mot ruten. Perfekt vedfyringsvær. 

Etter flere år i Oslo vendte Mari Dittmann Solheim med mann og barn snuten mot Nøtterøy. Stedet hvor hun vokste opp. Med litt skrantet økonomi valgte de å kjøpe et hus med god plass, fremfor et som var nytt og oppgradert. Og med fire store soverom og to stuer trenger man god varme.

BILDE: Mari Anette og bittelille Frikk
BILDE: Mari Anette og bittelille Frikk

En het miljøvennlig investering

Husets pipe er plassert midt i spisestuen. Her sto det opprinnelig en eldre parafinkamin (Det blir forbudt å fyre med parafin fra 2020)De valgte å kvitte seg med denne til fordel for en rentbrennende vedovn. En investering i inneklima, miljøet og kos.

– Valget var enkelt. Jeg ville heller bruke penger på en sekk med ved enn en tank med parafin, sier hun.

Klassisk med kleberstein

– Da vi skulle velge vedovn var det viktig for oss at den hadde sideglass slik at vi kunne se den fra den andre stua. Jeg elsker å kunne se ilden og høre knitringen i veden – og da gjerne hvor sofaen er plassert, forteller Mari Anette.

Det var viktig for Mari Anette at vedovnen hadde et moderne, men klassisk preg som sto i stil med huset som er bygget i starten av 1900-tallet. Valget falt derfor på en klebersteinsovn.

Som mange andre, synes også hun at stabelen med vedkubber er svært dekorativt. Derfor valgte hun en vedovn hvor det var mulig å oppbevare ved til dekorasjon og hendig tilgjengelighet under selve peisen.

BILDE: Peisen i kleberstein har flotte sideglass.
BILDE: Peisen i kleberstein har flotte sideglass.

Vedfyring har en beroligende effekt

Peisen kostet litt, men Mari Anette omformer kronene de har brukt til all den effektive varmen de vil dra nytte av på kalde høst- og vinterkvelder.

– Vedfyring har en beroligende effekt på meg. Vedovnen avgir selvsagt varme som luner, men det er noe magisk med å kunne sitte trygt og stirre på flammene, sier Mari Anette.

Vedfyring fremfor elektrisk fyring

– Jeg forbinder vedfyring med kos, med ulltepper som etterhvert blir for varme, med hyttetur og avkobling, med tining av tær etter en lengre skitur, med julaften, trygghet og strikketøy, med brettspill og røde kinn med smil på.

Hun forteller at hun velger vedfyring fremfor elektrisk oppvarming. Rett og slett fordi det er så mye koseligere å fyre opp enn å skru på termostaten.

 

På Instagram heter Mari Anette @strikktilfrikk, og der finner du fine bilder av peisen, huset og en svært søt ettåring med to bittesmå tenner.

 

les mer