Vårens store trend: Stor økning i salg av utepeiser og bålpanner


Lesetid:

Det selges over dobbelt så mange bålpanner og utepeiser nå, sammenlignet med samme tid i fjor. Mange bruker tiden hjemme på å gjøre det hyggelig i hagen eller på uteplassen, og utepeis er en av sesongens store trender.

Flere av leverandørene og forhandlerne av ildsteder forteller om både dobling og tredobling av
salget av utepeiser så langt i år.

– Salget av utepeiser og bålpanner har tatt helt av! Vi legger merke til at mange vil gjøre det koselig i hagene og på uteplassene sine, siden flere holder seg mer hjemme. Vi selger spesielt mye utepeiser, mer enn på samme tid i fjor, sier Jens Christian Mikkelsen, daglig leder i Ildstedet.

Rune Ek Larsen i Varmefag bekrefter at alt som kan brukes ute går bra nå, også hos dem, og at dette skaper stor trafikk i butikkene.

– Utepeiser, bålpanner og ikke minst de små, nye pizzaovnene går godt i dagens marked, sier Ek Larsen.

Også René Christensen, konserndirektør for salg i Jøtul, har merket økt pågang på utepeiser i år.

– Det er absolutt en økt etterspørsel etter utepeiser, og det rapporteres om bra salg, sier Christensen.

Pusser opp i hjem og hage

Nordpeis lanserte nylig et nytt, modulbasert utepeiskonsept som har blitt godt mottatt av både forhandlere og kunder. Dette engasjementet har spesielt kommet til syne gjennom det Nordpeis har lagt ut av utepeiser på nett og sosiale medier.

– Vi ser helt klart en trend i at folk bruker mer tid hjemme og at dette gir utslag i et ønske om å pusse opp i både hjem og hage. Dette påvirker videre interessen og salget av vårt sortiment av utepeisprodukter, sier Christian Kildal Hansen, markedssjef i Nordpeis.

Vi tar med innelivet ut

Foto: Marit Næss Jørgensen

Hagedesigner Marit Næss Jørgensen har drevet Hageplanlegging.no i 20 år, og spesialiserer seg på trender for hager og uteområder. Hun bekrefter at utepeiser har blitt en stadig mer etablert del av nordmenns hager og uteplasser de siste årene.

– I våre dager bruker vi uterommet på samme måte som inne. Vi innreder og tar med oss innelivet ut. Med varme dager og til dels hurtig avkjølte sommernetter, gir utepeiser oss også muligheten til å
sitte ute lenger og nyte de lyse sommerkveldene, sier Næss Jørgensen.

Hun sier videre at utepeiser blir brukt som et møbel i utesammenheng, og at det ikke alltid må ha en praktisk funksjon, men at det ofte brukes som et stemningsskapende hyggeelement.

– Noen trender som går igjen for hager og uteområder denne sesongen er blant annet ildfulle elementer og farger, minimalistisk stil med harde materialer, planter i krukker og en dus fargeskala, samt metalliske og dempede farger som grått og dus lilla. De mer langsiktige hagetrendene heller
mot det rustikke og er dominert av et ”tilbake til naturen”-preg. Her passer de rentbrennende ildstedene naturlig inn, sier Næss Jørgensen.

Marianne Stensrud, stylist i Bohus, mener utepeiser og bålpanner er en trend som har kommet for å bli hos det norske folk.

– Vi ønsker alle at sommeren skal vare lenge, men i Norge er hagesesongen ganske kort og veldig ulik etter hvor i Norge man bor. Bålpanner og utepeiser er en fin måte å forlenge tiden vi får på uteplassen. De skaper kos og varme på litt for kalde vårdager og på sene sommerkvelder. Nå som alle tilbringer mer tid hjemme har det også blitt mye viktigere å få utnyttet uteplassen, selv når
været ikke er på sitt beste, sier Stensrud.

les mer