Varmt engasjement for Vedfyringens dag


Lesetid:

For andre gang ble Vedfyringens dag 2. oktober markert med stor suksess. Det skortet ikke på engasjementet fra ildentusiaster over hele landet, med markering hos forhandlere, båltime, arrangement av Naturvernforbundet og gaveoverrekkelse til Turistforeningen.

Høsten er høysesong for kos og hygge rundt ildstedet, enten det er ute i skog og mark eller inne i egen stue. Vedfyringens dag 2. oktober er en årlig markering i regi av Norsk Varme, der ildstedsbransjen går sammen om å fremme vedfyring. Også i år ble dagen feiret med stor entusiasme over hele landet, med båltenning, konkurranser og ekstra fokus på kos og hygge rundt ildstedet, ikke minst gjennom båltimen mellom klokken 20 og 21.

Det ble holdt en vellykket markering av dagen på Youngstorget i Oslo og i Bergen, der vi fyrte opp med bålpanne, og delte ut kaffe og boller på en koronasikker måte til nysgjerrige forbipasserende. Det var mange som stoppet opp for å varme seg rundt bålpannen og høre på flott sang av Cecilie Schilling, som hadde laget en sang for anledningen (SE VIDEO HER). Vedfyringens dag ble markert sammen med våre samarbeidspartnere Den Norske Turistforening, Naturvernforbundet, Norsk brannvernforening, Norsk Ved og Feiermesternes Landsforening.


Norsk Varme ga 30 vedovner til DNT

I forbindelse med Vedfyringens dag ga bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder, Norsk Varme, 30 ovner til DNT sine hytter. Det vil gi brukerne av hyttene helt nye muligheter for oppvarming. Den første ovnen ble overrukket til DNT under feiringen av Vedfyringens dag på Youngstorget 2. oktober.

– Turistforeningen skaper gode rammer for den norske turgleden. Det er naturlig for oss i varmebransjen å bidra til at den fine tradisjonen med trygg oppvarming videreføres med nye og mer miljøvennlige ovner, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal.

DNT har 550 hytter over hele landet og jobber hele tiden med oppgradering og vedlikehold av disse. Gjennom et fordelingssystem vil de nye ovnene bli plassert der de trengs aller mest.

– Den vedfyrte ovnen er selve hjertet av en DNT-hytte, og vi setter stor pris på å motta denne gaven. Å skifte ut gamle ovner er viktig både med hensyn til energieffektivitet og brukervennlighet for gjestene våre, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.


Å samles rundt ildstedet er en del av kulturarven vår

– DNT synes det er flott at man løfter det tradisjonsrike ved vedfyring samtidig som Vedfyringens dag brukes til å sette fokus på kunnskap om god vedfyring og energieffektivitet. Det er også lite som er mer synonymt med frilufts- og hytteliv enn knitrende ved i ovnen etter en lang dag på tur. Å samles rundt ildstedet er en stor del av kulturarven vår, sier Klarp Solvang.

Vi takker alle dere som viste engasjement for dagen og var med å feire den med oss! Vi gleder oss allerede til Vedfyringens dag 2021.

les mer