Vedfyring er en viktig del av din og Norges beredskap


Lesetid:

Strømnettet i Norge er ikke perfekt, og det hender at strømmen forsvinner. Til tider er den også svært kostbar. Da er det godt å ha vedfyring som alternativ. Vedfyring er et viktig tiltak for egenberedskap, samtidig som det gir et nødvendig bidrag til energiforsyningen i Norge.

I Norge har vi det siste året fått kjenne på hvor viktig det er å ha beredskap. Flere steder i landet er det mer regelen enn unntaket at strømmen går flere ganger i året. Statistikk fra NVE viser at nordmenn i snitt opplever fra tre til fem strømbrudd hvert år. Flere titusener opplever at bruddet varer fra noen timer til flere dager. Da er vedfyring et av få alternativer som kan gi trygg og god oppvarming av hjemmet.

– Norge er også avhengig av vedfyring for at strømnettet ikke skal bryte sammen på de kaldeste dagene. De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke sprengkulden. Så hvis strømmen går over lengre tid, er det vedfyring som kan holde oss varme flere dager i strekk, sier Steinar Vigdal, styreleder i Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder.

Vedfyring er av den grunn også en viktig del av egenberedskap, og trekkes frem av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som en av de mest nødvendige oppvarmingsmulighetene.

– Ved et strømbrudd på vinterstid blir det fort kaldt hvis du kun har elektrisk oppvarming. Det er også dårlige utsikter for et varmt måltid hvis du ikke har et alternativ for å varmebehandle mat. Har du muligheter for vedfyring, og ikke minst et greit lager med tørr og fin ved, er du godt sikret. For de som ikke har denne muligheten, kan det være lurt å ha en gass- eller parafinovn i beredskap, sier Tore Kamfjord, fungerende kommunikasjonsdirektør i DSB.

Kamfjord forteller videre at DSB oppfordrer alle til å tenke gjennom hvordan man skal holde varmen, og gjerne få lagd seg en middag, hvis strømmen går. Hvis du ikke har andre muligheter enn elektrisk oppvarming hjemme, foreslås det at du gjør forhåndsavtaler med venner eller familie om å søke husly der når det ikke lenger holder med varme klær og dyner for å holde kulda ute.

Mann med blå t-skjorteTore Kamfjord i DSB

Du skal være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn

I dag kommer rundt 10 prosent av all boligoppvarming i Norge fra vedfyring. Øyvind Skreiberg, sjefforsker hos SINTEF Energi, skrev tidligere i vinter i Stavanger Aftenblad at «Norge og det norske energisystemet er per i dag helt avhengige av vedfyring, da mange ikke har alternativer utover bruk av strøm, og mange fritidsboliger kun har vedfyring. Vedfyring gir et viktig bidrag til energiforsyningen i Norge, og et enda viktigere effektbidrag, for avlasting av strømnettet i kuldeperioder.»

Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn. I den sammenheng er det spesielt viktig å tenke gjennom hvordan man skal dekke de mest grunnleggende behovene for varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Et ildsted eller en vedovn er gode varmekilder, men pass på at den fungerer som den skal og at du har nok ved. Sørg også for at du har fyrstikker eller lighter tilgjengelig.

– Alle i husstanden bør også kjenne til hvordan man tenner opp ildstedet. Har du et ildsted eller vedovn som er produsert før 1998, kan det være smart å vurdere en ny, rentbrennende ovn. Med den nye teknologien en rentbrennende ovn har, kan du klare deg med halvparten så mye ved, sier Steinar Vigdal.

 

– Det gjelder å være forberedt på ting som kan snu opp ned på hverdagen

Egenberedskap er viktig av flere årsaker. Tore Kamfjord i DSB vil for det første trekke frem at det gjelder å være forberedt på at det kan skje ting som snur litt opp ned på hverdagen. Den andre grunnen dreier seg om å bidra til fellesskapet.

– Hvis det skjer noe som gjør at du mister tilgangen på viktige varer eller tjenester, som hvis strømmen går eller du ikke har rent drikkevann i krana, er det en stor fordel om du har en plan for hvordan du skal klare deg uten dette noen dager. Egenberedskap er også viktig siden det ved en stor krise er slik at ikke alle kan få hjelp umiddelbart. Jo flere av oss som klarer oss selv de første dagene, jo lettere er det for nødetater og hjelpeapparat å prioritere hjelp til de som trenger det aller mest, sier Kamfjord.

Les mer om egenberedskap og hva du trenger for å klare deg uten hjelp i tre dager, hos Sikkerhverdag.no: https://www.sikkerhverdag.no/din-beredskap/hendelser-og-kriser/beredskap-i-hjemmet/

les mer