Vedfyringens dag har etablert seg som en tradisjon blant nordmenn


Lesetid:

I år er fjerde året Vedfyringens dag markeres. 2. oktober er blitt en merkedag – og trivsel rundt flammene har satt seg som en tradisjon hos mange nordmenn. Også i år var det en stor suksess, der ildstedentusiaster over hele landet viet stor oppmerksomhet og engasjement til dagen.

– Hvert år ser vi at mange nordmenn engasjerer seg for Vedfyringens dag, og vi synes det er stas at dagen begynner å markere seg som en tradisjon, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.

– Engasjementet tok av både i sosiale medier og i media i år, og med rekordhøye strømpriser dette året har vi spesielt sett hvor viktig vedfyring er, sier han.

På Ekte Varmes Facebook nådde budskapet om Vedfyringens dag ut til over 130.000 nordmenn, der over 20.000 engasjerte seg, likte og kommenterte innleggene som ble delt. Mange deltok også i konkurransen Norsk Varme hadde, og over 140 delte sine bilder av vedfyring i håp om å vinne fine premier fra Norsk Ved, Forum for vedprodusenter og DNT.

Se vinnerbildene nederst i saken.

– Flere tar kontakt med oss og forteller om hvordan de fyrer på kalde dager, og en undersøkelse vi gjennomførte med Norstat i høst, viste at halvparten av befolkningen fyrer med ved daglig. Men det er også mange nordmenn som fyrer fordi de synes det er hyggelig og har glede av vedfyring, sier Børud.

Feiermesternes Landsforening og Brannvernforeningen var også med å markere Vedfyringens dag i sine kanaler og DNT (Turistforeningen) oppfordret i sitt nyhetsbrev sine medlemmer og hytter til å markere dagen og båltimen. Det var også mange fyringsentusiaster som brukte emneknaggen #vedfyringensdag på både Facebook og Instagram for å vise hvordan de markerte dagen.

Det ble også flere oppslag i media rundt dagen, og dere kan se et utvalg klipp under:

https://www.extraavisen.no/halvparten-av-befolkningen-fyrer-daglig/

https://www.hytteavisen.no/soendag-er-vedfyringens-dag-norge-er-avhengig-av-vedfyring-for-at-ikke-stroemnettet-skal-bryte-sammen-.6553362.html

https://www.energiaktuelt.no/halvparten-av-befolkningen-fyrer-med-ved-daglig.6553477-575506.html

https://www.pengenytt.no/halvparten-av-befolkningen-fyrer-daglig-nar-det-er-hoye-strompriser/

– Sett i sammenheng med dagens energikrise i Europa er det tydelig at vedfyring er viktig for nordmenn, og det er essensielt både som oppvarming og av beredskapsgrunner. Det må vi huske på også når vi går inn i tider med lavere strømpriser, avslutter Børud.

Vi takker Clemens Hoff for et stemningsfullt vinnerbilde! (se bildet øverst i saken) 

les mer