Vedfyringens dag: Hvordan rengjøre ildstedet for høstsesongen?


Lesetid:

2. oktober markeres Vedfyringens dag og starten på fyringssesongen. Med skyhøye strømpriser, gradestokken som faller og høsten som nærmer seg er det høysesong for vedfyring. Da er det lurt å ha sjekket og klargjort ildstedet på forhånd, slik at du med trygghet kan fyre og hygge deg foran flammene.

Koronaåret har vært et unntaksår hvor vi har tilbragt mer tid hjemme, og mange nordmenn har kost seg med vedfyring i ildstedet og i utepeisen både i vinter og i sommer. Nå som vi nærmer oss høsten sparkes fyringssesongen virkelig i gang, og hvilken bedre anledning er det ikke til å gå over og sjekke ildstedet ditt enn nå?

Det anbefales at du sjekker ildstedet ditt minst én gang i året. Med et velfungerende ildsted får du best utnyttelse av varmen, noe som kommer godt med på kalde høst- og vinterkvelder.

– Vi anbefaler alle å vedlikeholde vedovnen og skorsteinen med jevne mellomrom, og se til at alt fungerer som det skal. En ren vedovn brenner renere og mer effektivt, samtidig som den gir finere innsyn til flammene, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner.

 

Her er våre tips til et høstklart ildsted:

 

Fjern sot på peisglasset

For å få et rent og sotfritt peisglass kan du fukte et krøllete avispapir og dyppe det forsiktig i asken i ovnen. Gni så papiret mot glasset med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta til det er rent. Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og rimelig.

 

Bruk askestøvsuger når du skal fjerne aske

Start med å ta ut det groveste laget av asken fra bunnen av ildstedet, og tøm askeskuffen. Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, spre det heller utover til du får et askebelegg på ca. én cm. Askebelegget beskytter peisbunnen og isolerer, slik at du lettere får fyr og unngår slukking.

Bruk alltid en ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge i bøtta til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske. Her er det veldig viktig at du bruker en askestøvsuger og ikke vanlig støvsuger, da glørne i ovnen kan gjøre at en vanlig støvsuger blir ødelagt.

 

Bytt ut brennplater som har større skader

Gå over brennplatene og hvelvet i peisen, og sjekk at de er hele. Brennplatene er de beige platene i peiskammeret, og hvelvet er platen i taket i kammeret. Har de mindre sprekker går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader bør disse delene skiftes ut. Dette kan du få hjelp til fra din nærmeste ildstedsforhandler. Husk at innvendige peisdeler kan slites ut, og de må derfor byttes fra tid til annen. Dette avhenger av hvor hardt og hvor mye man fyrer.

 

Husk å sjekke pakningene i peisdøren

Etter at du har sjekket brennplatene, kan du sjekke pakningene i peisdøren. Pakninger er de sorte snorene du finner rundt innsiden av peisdøren og glasset. Pass på at pakningene rundt døren og rundt innsiden av glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Har du pakninger eller kitt på ovnen din som er slitte, kan du få kjøpt nye pakninger og ovnskitt hos din nærmeste ildstedsforhandler. Du kan fint bytte pakninger og påføre ovnskitt selv.

 

Skorsteinen skal feies minst hvert fjerde år

Det er lett å glemme at alle skorsteiner skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom du eller brannforebyggeren observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må man oppjustere frekvensen og feie oftere. Huseier skal tilrettelegge for feiing ved å sette frem eventuell stige og gjøre feierluker lett tilgjengelig før brannforebyggeren kommer.

 

Rent ildsted og ren skorstein er viktig for miljøvennlig forbrenning

Et rent ildsted og en ren skorstein er viktig for å oppnå en miljøvennlig forbrenning og unngå sotbrann som kan skade skorsteinen, og i verste fall føre til brann. Ikke-rentbrennende ildsteder produserer vesentlig mer sot enn moderne, rentbrennende vedovner. I tilfeller hvor feieren ser slike ildsteder vil de veilede om riktig fyringsteknikk og foreslå tiltak.

Når du har gjort alt dette er ildstedet klart for fyringssesongen. Da kan høsten og vinteren bare komme!

les mer