Vedovnen er selve hjertet i DNT-hytta


Lesetid:

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det ekstra deilig å kunne slappe av foran et stemningsfullt ildsted. Alle hyttene til Den Norske Turistforeningen har ovner, men mange av dem er gamle. I 2020 fikk DNT flere nye vedovner i gave fra Norsk Varme. Nå er mange av de nye ovnene på plass på hyttene og klare for besøk.

På Vedfyringens dag i 2020 ga Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, 30 vedovner til Den Norske Turistforeningen (DNT) sine hytter. Vedovnene skal fordeles på utvalgte hytter over en periode på tre år, og det vil gi brukerne av hyttene helt nye muligheter for oppvarming. Hyttene som har mottatt eller skal motta ny ovn er i stor grad selvbetjente, og det vil følge med et skilt med fyringstips til alle.

– Turistforeningen skaper gode rammer for den norske turgleden, spesielt de siste årene med pandemi hvor vi nordmenn har hatt ekstra behov for å komme oss ut. Det er naturlig for oss i varmebransjen å bidra til at den fine tradisjonen med trygg oppvarming videreføres med nye og mer miljøvennlige ovner, sier styreleder i Norsk Varme, Brede Børud.

DNT har 550 hytter over hele landet og jobber hele tiden med oppgradering og vedlikehold av disse. Gjennom et fordelingssystem har de nye ovnene blitt tildelt der de trengs aller mest.

– Den vedfyrte ovnen er selve hjertet i en DNT-hytte. Å skifte ut gamle ovner er viktig både med hensyn til energieffektivitet og brukervennlighet for gjestene våre, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

– Vi i DNT synes det er flott å løfte det tradisjonsrike ved vedfyring og sette søkelys på kunnskap om god vedfyring og energieffektivitet. Det er også lite som er mer synonymt med frilufts- og hytteliv enn knitrende ved i ovnen etter en lang dag på tur.

Mange av DNT sine hytter holder åpent denne vinteren og Turistforeningen oppfordrer til å benytte tilbudet deres. Det er likevel lurt å sjekke reglene som gjelder for hytta du skal til på UT.no før du begir deg ut på tur.

Vedovn
Ny vedovn på hytta Røyrivannskoia

 

Disse DNT-hyttene har mottatt eller skal motta nye vedovner

Solheimstulen

Stranddalen Turisthytte

Breivoll

Kalhovd Turisthytte

Mogen

Mårbu Turisthytte

Ramsjøhytta

Gressholmen

Norddalen

Østorphytta

Røyrivannskoia

Nye Vassfarkoia

Simlebu

Hardbakkhytta

Blåfjellhuken

Nilsebu Turisthytte

Tjønnebu

Gjælentunet – Kårstua

Frøne husmannsplass

Vasstindbu Sikringshytte

Fossestua

Slirabu

Kynndammen

Reinfjellhytta

Rauhelleren

Knudsrød Turisthytte

Grønnkollen

Heisetra

Venjesdalsbu

Rondvassbu

Solheimstulen

Høgevarde Turisthytte

Bjørnhaugen

Svinessaga

Grimsdalshytta Betjeningsbolig

Skarpenæring, Kragerø

Patchellhytta

Tyristua

les mer