Kos deg med bål i det fri – på en sikker måte


Lesetid:

Koronatiden har gjort at stadig flere nordmenn utforsker eget land og vår nydelige natur. Sosiale medier flommer over av turglade nordmenn som ligger i hengekøyer og lager mat på bål. Men hvordan fyrer man egentlig trygt på tur? Vi gir deg svarene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Den Norske Turistforening (DNT) forteller at de tror ekstra mange har tent bål på anviste bålplasser i sommer som følge av Norgesferie og lave temperaturer.

Turistforeningshyttene har blitt godt besøkt den siste tiden, og DNT mener årets sommer har fått flere til å sette pris på turmulighetene vi har i Norge.

– Vi har hatt en kjempeboost av turgåere som kanskje ikke har vært så interessert i tur tidligere, men som nå har blitt litt «tvunget» til det som følge av dagens situasjon. Det er fantastisk at stadig flere får øynene opp for alt Norges natur har å by på, sier Mari Stephansen i DNT.

Mange av turgåerne er glade i å tenne bål, og DNT mener vedfyring og bål er en essensiell del av den norske turtradisjonen.

– Vedfyring gir varme, en følelse av kos og hygge, i tillegg til at man kan lage mat på bålet. Derfor er det også en viktig del av turen for mange, sier Stephansen.

Mari Stephansen
Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver DNT

 

Koselig, men kan være farlig

Vedfyring utendørs i skog og mark er noe av det hyggeligste som finnes, men også noe man skal være forsiktig med. I Norge har vi et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvor det er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Dette gjelder også for de fleste strandområder. Ønsker du å tenne bål utenfor sesongen må du bruke godkjente og anviste bålplasser, eller søke kommunen om ekstraordinær tillatelse. Alle kommuner har en oversikt over godkjente bålplasser på sine nettsider.

Avdelingsdirektør i DSB, Johan Marius Ly, anbefaler alle som vurderer å tenne bål på tur om å sjekke hvilke regler som gjelder for kommunen først.

– Vedfyring utendørs krever en viss grad av aktsomhet, spesielt hvis terrenget oppleves som tørt. Det skal mye regn til for at det ikke er skogbrannfare, sier Ly, og understreker samtidig at han har inntrykk av at folk flest overholder og respekterer bålforbudet.

Johan Marius Ly
Johan Marius Ly i DSB

 

800 branner til nå
Den eneste naturlige årsaken til skogbranner er lynnedslag. De fleste skogbranner skyldes menneskelig aktivitet som bål, engangsgriller eller sigarettsneiper. Til nå har det vært 800 branner i skog og mark i år.

– Hvis du oppdager en skogbrann er det aller viktigste å varsle brannvesenet så raskt som mulig. Du står ikke i fare for å bli ilagt noe skyld – vi ønsker at folk skal varsle, påpeker Ly.

Hvis det er en liten brann kan du forsøke å slukke den selv med vann, om du har det tilgjengelig. Ellers er det viktigste å sørge for at alle til stede kommer seg bort fra området før flammene blir for store.

– Vi oppfordrer folk til å nyte naturen, men vis aktsomhet. Ta hensyn til bålforbudet og forholdene der du befinner deg. Hvis det er tørt ute så ta heller med deg matpakke og pølser på termos i stedet for å tenne bål, sier Ly.

 

Sikker hverdag har laget en tipsliste for alle som ønsker å fyre trygt og riktig i skog og mark:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

 

les mer