Flere vedfyrere gjør dette


Lesetid:

Bruker du ildstedet ditt mye? For å sikre god og effektiv opptenning, som også bidrar til lavere partikkelutslipp og mindre sot i skorsteinen, anbefales det å tenne fra toppen. Undersøkelser viser at flere nordmenn tenner fra toppen nå enn for to år siden, og at dobbelt så mange varierer mellom å tenne fra topp og bunn når de fyrer opp.

Å tenne opp riktig er en kunst, som gjøres enklere med tørr ved og riktig treslag, kunnskap og lidenskap for vedfyring. I mange år har ulike forskningsmiljøer gått sammen for å inspirere nordmenn til å tenne fra toppen, som er anbefalt siden det fører til raskere fyr, mindre røyk og lavere partikkelutslipp. De siste årene har flere nordmenn trykket opptenningsmetoden til brystet, og en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Norsk Varme i høst, viser at flere nordmenn tenner fra toppen nå enn i 2020. Flertallet av de som tenner fra toppen har lang erfaring med vedfyring.

– Denne fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen, og det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden. I tillegg blir brennkammeret raskere varmt, og det er avgjørende for at veden skal gi fra seg gass, som er det som gir flammer. Det er best å pakke vedkubbene tett sammen, slik at flammene spiser seg nedover og dermed lever lenger, fremfor at all veden tar fyr med en gang, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeorganisasjonen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.

Opptenning fra toppen gir hurtig oppvarming av brennkammeret, og ikke minst ovnsrør og skorstein.

SINTEF Energi og andre forskningsmiljøer har dokumentert at opptenning fra toppen med rene vedkubber i bunn og småved/flis på toppen vil redusere partikkelutslippene med mellom 50-80 prosent, forteller Børud.

 

Kunsten å fyre med ved

Øvelse gjør mester, og for å bli en racer på opptenning er det noen triks du kan notere deg:

  • Hvis du kjøper ved i sekker, kan du ofte ende opp med litt for store kubber som igjen brenner dårlig. Deler du derimot disse vedkubbene i to eller fire, får du mye større brennflate og dermed mer energi ut av veden.
  • Sørg for at veden er tørr og romtemperert. Våt og kald ved i ovnen bruker mye energi på å bli varm og slik mister den effekt. Med tørr ved unngår du dette og er klar for opptenning med en gang. Oppbevar gjerne veden i en vedkasse inne, slik at veden også får ekstra tørk der.
  • Sjekk fuktighetsnivået på veden både før du kjøper og bruker veden til fyring. Du kan skaffe deg en fuktmåler som sjekker dette for deg. God ved skal ha mindre enn 20 prosent fukt.
  • Bygg bålet med større kubber nederst og mindre kubber og opptenningsbriketter øverst. Hvis du sliter med å få fyr, kan det hjelpe å sette ovnsdøren litt på gløtt for å gi mer oksygen til bålet. Les denne saken for flere tips til hvordan du kan fyre opp: https://www.nrk.no/innlandet/xl/vedekspertane-fra-toten-laerer-deg-knepa-du-treng-for-a-bli-ein-proff-vedfyrar_-1.16173958
  • Når bålet har brent nesten helt ned og det er fine glør igjen, kan du legge på mer ved.
les mer