Vedfyringsentusiasme blant barn og unge – dette må du lære barn og barnebarn om vedfyring

Er du glad i å fyre med ved og vil overføre gleden til de yngre generasjonene? For at vedfyring skal fortsette å ha en viktig plass i den norske folkesjelen også i fremtiden, må barn og unge lære om vedfyring og oppleve kosen som følger med på en sikker måte. Her spiller foreldre og besteforeldre en viktig rolle som inspirasjon og motivator.


Lesetid:

Er du glad i å fyre med ved og vil overføre gleden til de yngre generasjonene? For at vedfyring skal fortsette å ha en viktig plass i den norske folkesjelen også i fremtiden, må barn og unge lære om vedfyring og oppleve kosen som følger med på en sikker måte. Her spiller foreldre og besteforeldre en viktig rolle som inspirasjon og motivator.

Det finnes mange vedfyringsentusiaster rundt om i Norge og tidligere undersøkelser gjort av Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, viser at både kvinner og menn er like glade i å fyre hjemme. Men hvordan skal du gå frem hvis du ønsker å spre denne vedfyringsgleden til barn, og hva er det viktig å lære dem? 

–  Vi ser i dag at det er mange unge som tror at det bare er å trykke på en knapp og så blir det varmt i ildstedet, men sånn er det jo ikke. Så det å lære seg å fyre og bruke vedovner fra en tidlig alder legger et godt grunnlag for å kose seg med vedfyring også når man blir eldre. Også det å lære og fyre opp et ordentlig bål som du kan lage mat på uten å måtte sitte midt i røykosen, oppleves som verdifullt for mange unge, forteller Steinar Vigdal i Exodraft.

Lærer man å fyre riktig fra starten av, blir det mer tid til å ha glede av vedfyringen. Vi har snakket med en rekke nestorer i ildstedsbransjen om hvordan de lærte barna sine å fyre.

La barna prøve og feile

– Jeg begynte å lære sønnen min å fyre bål og fyre i ovnen da han var litt over ni år. Han var med ut i skogen for å hogge ved, vi kløyvde veden og stablet sammen, og så brukte vi senere den veden til å fyre med. Han hadde til og med en liten øks som han fikk lov til å bruke mens vi passet på, forteller Vigdal.

Grethe Bachmann i Contura forteller at hun lærte datteren å fyre i ildstedet da hun var ca. 12 år. Datteren lærte hvordan hun skulle stable veden for å bygge bålet, hvordan hun skulle tenne opp og hvor lenge bålet skulle få full trekk for å få god varme i ovnen. Målet var å lære henne og fyre riktig, slik at det skulle være lett for henne å fyre i ildstedet når hun trengte det.

Også styrelederen i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner, Brede Børud, viste barna hvordan de skulle fyre da de var i 12-årsalderen.

– Jeg tror det er viktig å vise barna hvordan de fysisk skal legge veden i ovnen og bygge bålet, der det er vanlig å legge litt tykkere vedkubber nederst, og så bygge bålet oppover med tennbriketter og fin ved helt på toppen. Så er det lurt å vise dem hvordan de skal tenne opp fra toppen, og la dem prøve og feile litt under oppsyn til de får det til. Vi var også tydelige på at ovnen er varm og at de ikke måtte ta på ovnsglasset eller en ovn som det er fyr i.

– Barna mine har i dag ildsted hjemme som de bruker daglig i fyringssesongen. De ringer meg for å høre om jeg har noe ved til dem, men ellers er de ganske selvhjulpne når det gjelder vedfyring, sier Børud og smiler.

Vær sammen med barna når de skal fyre

En viktig del av det å tenne bål er forberedelsene. Et godt tips er å la barna være med å bygge bålet og erfare hvordan man holder liv i det. Det er også viktig å lære barn at de skal være forsiktige rundt ildsteder og bål, og ikke glemme at vedfyring krever voksenoppsyn.

– Vær sammen med barna når de skal fyre opp og bruk litt tid på å forklare at de vil få vondt hvis de tar på ovnen eller kommer i kontakt med flammene. De skal lære å ha respekt for flammer og varme overflater, og det er viktig at de lærer å være forsiktige, forklarer Stian Varre i Nordpeis.

Det er også lurt å vise barna at de kan bruke peisvotter når de skal tenne opp eller legge ved i et varmt brennkammer, og at de kan bruke en ildrake for å få lagt veden ordentlig på plass.

– Har du mindre barn kan det være fint å ha en grind foran ildstedet, siden det skjermer barna fra vedovnen. Det er ikke like lett å forklare de aller minste at ovnen er varm og at de ikke skal ta på den, så da er en grind et fint sikkerhetsalternativ, påpeker Børud. 

Vedfyring gir en helt unik ro i sjelen

I Norge har vi en lang tradisjon med vedfyring, og det er opp til de yngre generasjonene å bringe tradisjonen videre med god hjelp fra foreldre og andre vedfyringsentusiaster. Grethe Bachmann mener det i den sammenheng også er viktig å vise barn den hyggen som følger med vedfyring, siden det er en egen atmosfære rundt ildstedet.

– Det å sitte foran en peis gir en helt annen ro i sjelen enn å sitte foran TV-en. Jeg tror det er fint å lære våre barn at dette er en fin måte å slappe av på og en fin opplevelse å ha sammen, sier hun.

– Ildstedet skal ikke konkurrere med det digitale liv, men være et supplement til den digitale verden vi lever i. Det er verdifullt å kunne ta en pause sammen med de små og kjenne roen, varmen og gleden ved ilden, istemmer Stian Varre.

Ute etter fyringstips? Se her: Slik får du fyr i ildstedet til Vedfyringens dag

les mer