17. juli 2025
En ny rapport fra THEMA Consulting har sett nærmere på konsekvensene Norgespris kan få for vedfyringsbransjen. Konklusjonen er tydelig: En fast strømpris svekker insentivet til å fyre med ved. Det kan få alvorlige konsekvenser for strømnettet, og for den norske vedovnsbransjen.
Det har vært mye snakk om Norgespris siden forslaget ble lansert av regjeringen tidligere i år. Der behovet for stabile strømpriser for husholdningene taler positivt for ordningen, er det også mange som er bekymret for hvilke utilsiktede konsekvenser forslaget kan få for næringslivet og strømnettet. THEMA Consulting har derfor analysert dette for én av disse bransjene og sett på konsekvensene Norgespris kan få for vedovnsbransjen og bruken av vedfyring i Norge.
– Vi vet at prisen på strøm henger sammen med hvor mye nordmenn fyrer med ved. Når strømprisene er veldig lave, har vi historisk sett at flere fyrer med strøm til oppvarming fremfor å fyre med ved. Vi er bekymret for konsekvensene dette kan få for vedovnsbransjen og for det norske strømnettet, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.
– Det er en kjent sak at strømnettet vårt vil bryte sammen på de kaldeste dagene hvis vedfyring ikke hadde tatt unna toppene og redusert belastningen på nettet. Med innføring av Norgespris frykter vi at folk vil fyre mindre med ved på de kaldeste dagene, som kan få store negative konsekvenser for energisystemet.
Familier som i dag kjøper og fyrer mye med ved, kan velge dette bort
Det er flere faktorer som påvirker nordmenns bruk av vedfyring, kjøp og utskiftning av ildsteder. THEMA Consulting sin rapport peker på at det de siste årene har vært en sammenheng mellom strømprisen, vedfyring og ildstedssalget. Spesielt i 2020-2022, da strømprisene var veldig høye og uforutsigbare, gikk mange til innkjøp av ildsted som et oppvarmingsalternativ til strøm.
Andre faktorer som påvirker bruken av vedfyring er utetemperatur, vedpriser, tilgang på egen hogst, strømpriser og nettleien, prisen på panelovn, varmepumper og andre oppvarmingskilder, behovet for egenberedskap, rentenivået, og oppfattet livskvalitet knyttet til vedfyring.
– Ifølge THEMA sin rapport forventer vi at det i første omgang vil være familier som kjøper store mengder ved i dag til en rimelig pris, som vil gjøre dette i mindre grad dersom staten tilbyr enda en subsidiert fastprisordning på strøm. De som fyrer for kosens skyld eller som har tilgang på egen hogst, vil muligens bli mindre påvirket av Norgespris, forklarer Børud.
Negativt for beredskapen i Norge
Rapporten konkluderer med hvilken effekt Norgespris vil kunne få for bruken av vedfyring og salget av ildsteder i Norge. For bransjen er det ikke lystig lesning.
1. En fast strømpris svekker insentivet til å fyre med ved
Vedfyring er i dag et lønnsomt alternativ til elektrisk oppvarming når strømprisen er høy. Med en kunstig lav og fast strømpris vil det gjøre det økonomisk lite attraktivt å fyre med ved, da vedprisene ikke vil kunne konkurrere med en subsidiert pris. Dette vil redusere etterspørselen etter både ved og nye ildsteder.
2. Norgespris er potensielt negativt for beredskapen i Norge
Rapporten påpeker at vedfyring gir energisikkerhet og bidrar med en viktig energireserve, særlig i perioder med høy belastning på strømnettet eller under strømbrudd. En fastprisordning på strøm kan gjøre det mindre attraktivt å skaffe seg vedovn og holde et beredskapslager med ved, som igjen gjør at egenberedskapen til norske husholdninger svekkes betraktelig. Vedfyring er en av få oppvarmingskilder som fungerer uten strøm.
3. Vedfyring har verdi utover energiprisen
Vedfyring bidrar med fleksibilitet i strømnettet og reduserer forbrukstopper, spesielt på de kaldeste dagene. Dette er essensielt for at ikke strømnettet skal bryte sammen når det er kaldt ute. Rollen vedfyring spiller i det norske energisystemet er ikke hensyntatt i en strømprisordning som fjerner insentivene til bruk av alternative varmekilder, ei heller i regjeringens konsekvensutredning av Norgespris.
4. Den norske vedovnsbransjen vil bli svekket
Lavere etterspørsel etter vedovner og ved vil føre til redusert lønnsomhet og potensielt store konsekvenser for ansatte i den norske vedovnsbransjen. Dette inkluderer norske produsenter av ildsteder som Jøtul, Norsk Kleber og Nordpeis, ildstedsforhandlere, ildstedsmontører, brannforebyggere og vedbøndene. Det vil kunne gi færre investeringer, lavere produksjon og i verste fall nedleggelser og konkurser i norsk vedovnsindustri.
Les hele rapporten her: https://norskvarme.org/wp-content/uploads/2025/07/Mulige-virkninger-av-Norgespris-for-vedfyring-og-markedet-for-ved-og-vedovner-1.pdf