Interiørdesignerens peistips


Lesetid:

Lurer du på hvor peisen bør stå eller hvilken fasong du bør velge? Interiørdesigner Nina Kristin Svean gir deg sine peistips.

Hvor bør man plassere peisen?

Nina Kristin Svean
Designer: Nina Kristin Svean

Peis kan brukes som en romdeler. Hvis peisen har tresidig glass bør den plasseres mellom stue og spisestue. Den vil da virke transparent, og du vil få glede av den i flere rom. Varmen vil også spre seg fortere til flere rom.

Les også: Plasser peisen riktig

Før var det vanlig å plassere peisen nærme gulvet. I dag ønsker man å se mer av flammene, så mange flytter peisen gjerne litt opp på veggen. Hvor høyt er avhengig av hvilket rom den skal stå i. I en spisestue sitter man høyere en man sitter i en sofa – og da kan det være lurt å montere peisen høyere opp på veggen slik at man ser flammene bedre.

I stuen sitter man gjerne i sofaen så her man peisen monteres lengre ned på veggen. Tenk gjerne også på hvordan du plasserer peisen i forhold til vinduene. Det kan være fint å se ut av vinduet og på peisen samtidig. Dette gjør det også litt enklere å innrede stuen. Da man ikke har to fokuspunkter å ta hensyn til.

Hvis stuen er liten er det viktig å tenke hvor man liker best å sitte, og hvor man pleier å fokusere med blikket.

Peis - et møbel i rommetHvilken fasong bør jeg velge?

Man får peiser i mange fasonger og stilarter. Dersom du er usikker på hva du bør gå for så anbefaler jeg at du snakker med en fagperson, som kan finne en peis som passer i størrelse til ditt rom. Og vurder nøye hva du liker best utseendemessig. Bør du gå for stramt design, eller kanskje en peis med mer utsmykning? Ha hele tiden i bakhodet at peisen er et møbel man ikke skifter ut så ofte.

Les også: Vedovner og design

Det er også mulig å sette sitt eget preg på ildstedet ved å designe omrammingen selv. Her er det bare fantasien som kan stoppe deg. Du kan for eksempel bruke fliser i mange varianter, male i ulike farger eller kle den i metall. Det er viktig å huske at materialet man bruker skal tåle varme og være brannhemmende.

 

 

les mer