2. juli 2015
I Norge er det bålforbud mellom 15. april og 15. september. I denne perioden bruker mange engangsgrill til å gjøre opp ild for å tilberede mat. Her er tipsene du bør kunne for å bli grillmester på engangsgrill.
1. Ikke-brennbart underlag
Plasser grillen på et ikke-brennbart underlag. Fjell, stein eller sand er perfekt.
I perioden 15. april – 15. september er det forbud mot å gjøre opp ild ute. Fra 2016 ble forbudet mindre strengt. Det er nå opp til en hver kommune å regulere dette. Og den som skal tenne opp plikter til å sjekke om dette er forsvarlig i forkant. Det er derfor viktig at du sjekker at du holder deg innenfor rammene den enkelte kommune har satt.
2. Grill pølser og grønt
Engangsgriller er små. Det er derfor hensiktsmessig å grille mat som ikke trenger så lang tid på grillen. En stor biff eller rå kylling egner seg for eksempel ikke på en engangsgrill, ta heller med pølser og grønnsaker som ikke trenger så lang tid. Et tips kan være å grille squash eller sopp – både sunt og godt.
Les også: Oppskrift på expresslam
3. Slukk med vann
Hvis du ikke har tid til å la grillen brenne ut, er den beste løsningen å slukke med vann. Husk derfor alltid å ta med en ekstra liter med vann, hvis du ikke befinner deg ved sjøen.
Vær forsiktig når du heller vann over engangsgrillen. Og hell gjerne litt og litt over. Da unngår du å søle.
4. Miljøvennlig alternativ?
Sjekk om det finnes noe miljøvennlig alternativ til engangsgrillen der du skal ferdes. Da kan du spare både miljø og lommeboka for utslipp!
For eksempel har Bymiljøetaten satt opp fellesgrill på Hovedøya i Oslo.
5. Resirkuler riktig
Hvis du bruker engangsgrill – ta hensyn til miljøet. Benytt deg av avfallsdunkene som er beregnet for engangsgriller. Hvis det ikke finnes en slik, kan du ta den med deg hjem og resirkuler riktig!