Slik får du best inneklima med peis


Lesetid:

Her er ekspertens tips til hvordan du kan få best mulig inneklima når du fyrer med ved.

Å skifte til en rentbrennende vedovn er et av de beste tiltakene du kan gjøre for å få et renere inneklima. Men, det er også flere andre tiltak du kan gjøre for å få bedre inneklima når du fyrer. Her er fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Astma og allergiforbundet, Kai Gustavsen, sine beste tips.

Riktig rengjøring: Støvsug og rengjør ovnen både utvendig og innvendig. Bruk utstyr som er beregnet til å fjerne aske og sot når ovnen skal rengjøres innvendig.

Røyk skal ikke sive ut: Hvis du har en eldre vedovn (etasjeovn), produsert før 1998 bør du skifte til en ny og rentbrennende vedovn. I mellomtiden bør du passe på at røyk ikke siver ut mellom de ulike elementene som er satt sammen med ovnskitt.

Trekk-sjekk: Hvis det er dårlig trekk i vedovnen bør du sjekke om alle spjeld er åpne. Sjekk også om ovnen feiet innvendig. Vurder en avtrekksvifte som det er vanskelig å gå god trekk.

Nok luft: Se til at luftespalter over vindu eller over klaffeventiler i yttervegg er åpne, slik at ovnen får tilført nok luft. Det kan være lurt å rengjøre alle ventiler med støvsugeren slik at støv og døde innsekter fjernes.

Nytt hus: Hvis du har nytt hus bør du sjekke om vedovnen er tilkoplet et eget luftinntak under ovnen. Dette sikrer vedovnen god trekk.

Kvalitets-ved: Fyr kun med tørr ved som ikke har fuktskader eller muggsopp.

Akkurat nok: Oppbevar ikke mer ved inne enn det du trenger for å fyre én kveld. I noen tilfeller kan det være lurt å hente ved etter behov, i stedet for å ha det liggende i rommet en hel kveld, slik at ikke innelufta påvirkes av vedkubbene.

Lagerplass: Ved må lagres tørt. Egnede steder er balkongen, uteboden eller garasjen.

Har du noen fagtekniske spørsmål etter å ha lest denne teksten? Ta kontakt med din nærmeste fagforhandler.

Har du noen spørsmål om inneklima og vedfyring? Ta kontakt med Inneklimarådgivningen til NAAF. Den er åpen hver fredag fra kl. 09.00 – 14.00. Telefonnummeret er 23 35 35 35

les mer