Slik får du garantert fyr i peisen


Lesetid:

Sliter du med å få fyr i peisen? Følger du disse rådene får du garantert fyr.
Med noen få triks får du raskt og enkelt fyr i ovnen.

Bruk små kubber

Å ha for grovt kuttet ved gjør det vanskeligere å få fyr i ovnen. Bruk heller finkuttet og mindre kubber når du skal tenne i ovnen, og spar de større kubbene til du skal fylle på i peisen. Det er fordi det er varme som skaper trekk i pipa, når du tilfører varmluft i pipa stiger den og du får trekk.

Bruk tørr ved

…men ikke for tørr. Dersom veden er for tørr vil den brenne alt for fort, og du kommer til å ende opp med å bruke mye mer ved. For å sjekke om veden er tørr nok kan du ta tørr-ved-testen med litt Zalo, eller ved å slå to kubber mot hverandre. Tørr ved vil klinge, mens fuktig ved gir fra seg en stump lyd. Du kan også kjøpe en fuktmåler til rundt 200 kr. Dette selges på blant annet Jernia og Clas Ohlson. 10-20% fuktighet er det optimale for fyringsved. Dersom du hører en suselyd når du fyrer i oven, er det et tegn på at du bruker ved som er for fuktig.

Bygg bålet riktig

Bruk tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst. En huskeregel er at tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slår du to kubber mot hverandre skal det låte som når et balltre treffer en ball.

Tenn fra toppen

Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.

Sørg for å ha nok luft

Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenning. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som dra luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opp til 5 minutter til det brenner godt. Først når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene dør ut.

illustrasjon av riktig opptenning

les mer