Slik klargjør du vedovnen for fyringssesongen


Lesetid:

De beste tipsene for mer effektiv og renere vedfyring. 

– Vi anbefaler alle å vedlikeholde vedovnen og skorsteinen med jevne mellomrom, og se til at alt fungerer som det skal. En ren vedovn brenner mer effektivt og renere, samtidig som den gir finere innsyn, sier styreleder i bransjeforeningen for norske ildsteder og skorsteiner, Norsk Varme, Steinar Vigdal.

Slik gjør du 

 • Fjern sot på peisglasset
  Fukt et krøllete avispapir og dypp det forsiktig i asken i ovnen. Gni så papiret mot glasset med askesiden vendt inn mot glasset. Gjenta til det er rent. Denne metoden er miljøvennlig, effektiv og rimelig.
 • Ikke overdriv asketømmingen
  Dette gjøres alt for ofte hos mange. Å la det ligge igjen et lag aske på bunnen av ildstedet kan være fordelaktig – dette beskytter ovnen, samtidig som det kan gjøre opptenningen enklere. Men skal du tømme asken er det viktig å huske at det alltid skal gjøres i en bøtte med lokk, begge av metall. Aske er et godt isolerende materiale, og man kan derfor finne små, glødende kullbiter gjemt inne i asken i dagesvis etter at bålet har slukket. Aske kan ikke komposteres, men kan kastes i restavfall eller brukes til noe nyttig – for eksempel til å lage lutaske.
 • Ta ut hvelv og brennplater
  Minst en gang i året bør du ta ut hvelv og brennplater, og sjekke at disse er i god stand. Sjekk også skakeristen og fyrbunnen for skader.
 • Sjekk pakninger på dør og askeskuff
  For å opprettholde ildstedets funksjon bør du sjekke pakningene på døren og askeskuffen. Dersom disse ikke er hele, må de byttes.
 • Børst brennkammeret
  Sotpartikler bør børstes løs fra hvelv, brennplater og ellers i brennkammeret.
 • Sørg for at veden er tørr
  Fuktig ved er en stor kilde til sot. Slik kan du enkelt sjekke om veden din er tørr.
 • På tide å ringe feieren?
  Fred Ekeberg ved Brann- og redningsetaten i Oslo opplyser om at alle ildsteder skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom du, eller feieren, oppdager at det dannes mer sot enn normalt, må man oppjustere frekvensen.

Det norske lovverket pålegger at alle ildsteder skal kontrolleres og feies ved behov. I mellomtiden er det lurt å vedlikeholde både ildstedet og skorsteinen med jevne mellomrom.

les mer