Trygg vedfyring i vinterkulden


Lesetid:

Risikoen for boligbrann øker når kuldegradene synker. 

 – Vintermånedene er høysesong for boligbranner. Når man er inne i en kald periode tar flere i bruk ildsteder som har stått ubrukt over lengre tid. Da er det viktig å forsikre seg om at ildstedet er sikkert. Dette kan gjøres ved å kontakte kommunens feiertjeneste, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kalheim.

Bilde av Dagfinn Kvalheim
Administrerende direktør i Brannvernforeningen, Dagfinn Kvalheim. Foto: Terje Heiestad, Millimeterpress

I 2014 ble det registrert over 2.500 boligbranner.

8 sikre fyringstips

Tilsyn, tørr ved og mye oksygen

En undersøkelse viser at 2 av 3 nordmenn som har peis tenner opp feil.

– Først og fremst bør du bruke tørr ved når du fyrer. Det reduserer faren for pipebrann. Forsikre deg om at det er luftig og åpent rundt ildstedet før du tenner opp. Brennbart materiale skal være på trygg avstand fra ildstedet. Bruk aldri væske til opptenning i peis og ovn. Ha i lite ved om gangen og husk at god trekk er essensielt. Å tenne opp fra toppen er mest effektivt. Tilsyn er det viktigste virkemidlet for å forhindre brann, sier Kalheim.

Han forteller at mange struper lufttilførselen for å regulere varmen.
– Dette er en vanlig feil. Kombinasjonen av å fyre med fuktig ved og strupe lufttilførselen øker faren for pipebrann. Det sikreste, beste for miljøet og mest økonomiske er å ha god trekk, tørr ved og å regulere varmen ved hjelp av mengden ved.

les mer