7. juli 2025
Norske husholdninger bruker fem ganger så mye strøm som en gjennomsnittlig husholdning i EU. Det høye strømforbruket skyldes hovedsakelig utstrakt bruk av strøm til oppvarming. Hvis flere fyrer med strøm og færre med ved, vil vedfyringens bidrag til avlastning av strømnettet bli mindre, og behovet for nettutbygging og økte nettleiekostnader vil bli større.
I 2023 bidro vedovner med 3,4 TWh nyttbar varme til norske husholdninger. Det tilsvarte 9 prosent av det helhetlige strømforbruket til husholdningene samme år, viser THEMA Consulting sin rapport «Nytten av vedfyring i energisystemet». Til sammenlikning tilsvarer 3,4 TWh strømforbruket til omtrent alle husstander i Bergen i ett år.
– Dette viser at vedfyring er en viktig bærebjelke i Norges energiforsyning, og ikke bare et koselig innslag på kalde kvelder, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner.
Norges totale kraftforbruk er mye høyere om vinteren enn om sommeren, hovedsakelig på grunn av elektrisk oppvarming i bygg. Men strømnettet må også holde av kapasitet til å tåle forbruk som kun inntreffer på de aller kaldeste vinterdagene. Disse inntreffer ca. hvert tiende år. Mesteparten av tiden står derfor den reserverte kapasiteten i strømnettet ubrukt.
– Vedovner, som ofte brukes på kalde dager, bidrar derfor til å begrense makslasten som strømnettet må dimensjoneres for. Når strømnettet er presset som mest, tar vedfyring av toppene og sørger for at folk holder varmen uten å belaste systemet ytterligere, forklarer Børud.
En nasjonal kraftreserve
Ifølge en kartlegging av nordmenns fyringsvaner (Norstat (2024), er det rimelig å anta at 20 prosent av norske husholdninger fyrer med ved på de kaldeste vinterdagene. Avgitt varme fra en vedovn er 5 kW i snitt, som betyr at vedfyring bidrar med 2.6 GW under topplasttimene i strømnettet. Det tilsvarer 11 prosent av historisk makslast i Norge.
– I praksis betyr dette at vedovner fungerer som en slags nasjonal kraftreserve, påpeker Børud.
Det betyr også at det å fyre med ved på kalde dager gir stor avlastning for strømnettet. Ifølge THEMA Consulting sparer vedfyring samfunnet for investeringer i strømnettet tilsvarende 18 milliarder kroner eller 1,3 milliarder kroner i årlige sparte kapitalkostnader. Uten bidraget fra vedfyring, vil det bli behov for økte oppgraderinger av strømnettet.
– Vi ser tydelig hvor viktig vedfyring er for energisystemet og hva vedfyring bidrar med til avlastning av strømnettet. Hvis flere i befolkningen fyrer mindre med ved, vil det øke behovet for strøm, som igjen vil øke behovet for utbygging av strømnettet. Dette vil kunne resultere i høyere kostnader for befolkningen, for eksempel i form av økt nettleie, sier Børud.
Han er tydelig på at vedfyring må tas på alvor i energidebatten.
– Vedfyring har en selvskreven plass i framtidens energisystem. Vi må slutte å snakke ned det som faktisk fungerer, og det er på tide at vi anerkjenner den faktiske samfunnsnytten som ligger i vedfyring.