Vedovner kan forebygge strømstans og redusere skadevirkningene av et større strømbrudd

Den trofaste vedovnen er en potensielt livsviktig følgesvenn under et langvarig strømbrudd, som en av få teknologier som fungerer helt uten strøm. En analyse gjort av THEMA Consulting viser at vedovnene i Norge utgjør en stående energireserve på 8500 MW, som tilsvarer effekten fra 15 av landets største vannkraftverk. Det vil kunne bli viktig i en krisesituasjon.


Lesetid:

Den trofaste vedovnen er en potensielt livsviktig følgesvenn under et langvarig strømbrudd, som en av få teknologier som fungerer helt uten strøm. En analyse gjort av THEMA Consulting viser at vedovnene i Norge utgjør en stående energireserve på 8500 MW, som tilsvarer effekten fra 15 av landets største vannkraftverk. Det vil kunne bli viktig i en krisesituasjon.

Fullstendig strømstans («blackout») er et av de verst tenkelige scenarioene i kraftsystemet vårt. Det vil kunne skje dersom tilbud (produksjon av kraft) og etterspørsel (forbruk av kraft) kommer i for stor ubalanse i et område. Hvis en slik strømstans oppstår på vinteren og varer over lengre tid, kan det medføre fare for liv og helse. Det eksisterer derfor flere mekanismer i kraftsystemet for å forebygge dette. Likevel kan det skje at også systemtjenestene svikter. Hva gjør vi da? 

– Vi har sett fra andre land i Europa at innbyggere bes forberede seg på strømrasjonering i ekstreme situasjoner hvor kraftsystemet er i ubalanse og står i fare for å bryte sammen. Her mener vi at vedfyring kan spille en viktig rolle, ettersom det raskt kan erstatte en betydelig andel av strømforbruket knyttet til oppvarming, uten at det går på bekostning av husholdningenes komfort, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner. 

Hvis det først oppstår et strømbrudd, vil de fleste primære oppvarmingskildene i norske boliger slutte å fungere. Varmepumpen og panelovnen fungerer ikke uten strøm, men også fjernvarme med tilgang på alternative brensler er avhengig av elektriske sirkulasjonspumper for å levere varmen. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor nordmenn å ha tilgang på alternative oppvarmingskilder som vedovn og ha ved tilgjengelig til bruk. 

– Hvis myndighetene og nettselskapene hadde hatt god oversikt over ildstedskonsentrasjonen i Norge, ville vi visst hvor beredskapsbehovet er størst og hvor vi burde sette inn tiltak i krisesituasjoner eller ved langvarige strømbrudd. Vi mener derfor at det burde prioriteres å lage en oversikt over dette, forklarer Børud. 

– Det ville også gitt nettselskapene mulighet til å kommunisere til brukerne i et område, for eksempel på SMS, når strømnettet er i ferd med å bli overbelastet. Et alternativ kunne da vært å oppfordre brukerne til å fyre med ved i stedet for å bruke strøm til oppvarming, for å avlaste strømnettet. 

Vedovner utgjør en stående energireserve tilsvarende 15 av Norges største vannkraftverk

I en undersøkelse gjort av Norstat (2024) oppgir 65 prosent av nordmenn å ha tilgang på et ildsted enten hjemme eller på hytta. Resultatene fra Norstat-undersøkelsen indikerer at 1,7 millioner norske husholdninger har minst ett ildsted. Samtidig viser statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at 1,3 millioner norske husholdninger aktivt fyrer med ved.

– Forskjellen er sannsynligvis husholdninger som har tilgang på et ildsted, men som velger å ikke bruke det. Likevel er disse ildstedene viktige energireserver sett fra et beredskapsperspektiv, sier Børud.  

I en analyse gjort av THEMA Consulting regnes det på den faktiske energireserven fra ildstedene i Norge. THEMA Consulting legger til grunn at hvis ildstedene i gjennomsnitt leverer 5 kW varme, vil den samlede kapasiteten av 1,7 millioner ildsteder utgjøre 8500 MW. Denne energireserven tilsvarer effekten fra 15 av Norges største vannkraftverk. 

– Hvor lenge denne reserven kan utnyttes i en krisesituasjon avhenger av husholdningenes tilgang på ved og vedovnenes effektivitet. En rentbrennende ovn vil være mer effektiv enn en ikke-rentbrennende ovn, forklarer Børud. 

– Dette viser hvor viktig vedovnen er for Norge, og vedfyringens rolle burde løftes enda tydeligere frem som en del av energimiksen vår og energiberedskapen. Vi vet at mange nordmenn elsker å fyre med ved, så her kan det være stort potensial.  

les mer