8. januar 2018
Ca. Halvparten av alle vedovnene som står i norske hjem er utdaterte. Det vil si at de forurenser vesentlig mer og brenner dårligere enn de nye ovnene som er produsert etter 1998.
Det er byggereglene som stiller krav til at alle vedovner som installeres i dag skal være rentbrennende.
– En rentbrennende vedovn har et dobbelt forbrenningssystem og reduserer utslippene med inntil 90 prosent. En rentbrennende vedovn gir renere luft, bedre fyringsøkonomi og reduserer behovet for strøm da den gir mer varme per kubbe, sier styreleder for bransjeforeningen Norsk Varme, Steinar Vigdal.
Slik sjekker du om ovnen er rentbrennende
En rentbrennende ovn er lett gjenkjennelig. Den har hull som er ment for sekundærforbrenningen. Disse ser man inne i vedovnen.
– Det er enklest å få øye på hullene i toppen eller bak. Hvis det er en rentbrennende ovn har den hull som tilfører luft, og som forbrenner partikler som tidligere ikke ble forbrent, sier Vigdal.
Ekspertise på området
Det er flere ting man må tenke på når man skal sette inn eller skifte vedovn. Blant annet hvor mye bjelkelaget tåler, utformingen av rommet den skal stå i, hvor den skal plasseres og hvilken skorstein boligen har.
– Det finnes mange flotte ovner, men det er viktig å finne en som er tilpasset både boligen utforming og eierens bruksvaner. Vi anbefaler alle som skal kjøpe ny vedovn å ta en prat med en faghandler som er ekspertise på området og kan komme med anbefalinger på hvilke ovner som egner seg best, sier Vigdal.
Vedovner med mye glass
Tidligere har det vært populært med åpne peiser. Disse peisene avgir lite varme og klassifiseres som ikke rentbrennende. Norge har stått i bresjen for utviklingen av miljøvennlige ovner, og det er i dag mange nordiske modeller å velge blant på markedet.
– Vi har fått tilbakemeldinger om at kundene stadig vil ha innsyn til flammene når de skal investere i en ny vedovn. Det er derfor de ovnene med mye glass, som gir mye innsyn, som er mest populære, sier Vigdal.
Ulovlig å installere brukt
Å spare penger på å kjøpe brukt er ofte en god investering. Både for miljøet og lommeboka. Dette gjelder ikke for vedovner. Per i dag ligger det nærmere tusen vedovner til salgs på FINN.
– Det er strengt forbudt å installere en vedovn fra før 1998 om du anskaffer en. Dersom du velger å kjøpe en gammel ovn på FINN ender du i teorien opp med å betale for å overta ansvaret for å frakte den til avfallsstasjonen, sier Vigdal.
Anbefaler bruk av sertifisert montør
Flere kommuner tilbyr i dag panteordninger for å få fortgang på utskiftningen av de gamle vedovnene. Blant disse er Oslo og Bergen kommune. Norsk Varme anbefaler at man alltid bruker en sertifisert montør når man skal skifte vedovn. Dette for å sikre at monteringen blir gjort forskriftsmessig.
– I dag kan hvem som helst kalle seg montør i vår bransje. Vi anbefaler at alle som skal skifte vedovn benytter en sertifisert montør. Da er man sikret at montøren har gjennomført et visst antall monteringer, deltatt på et todagerskurs i regi av bransjeforeningen og har bestått en eksamen i regi av Brannvernforeningen, sier Vigdal.
Flere cowboyer
Han legger til at han har sett nok skrekkeksempler på feilmonteringer i løpet av sine mange år i bransjen.
– Når man benytter seg av fagfolk så tror man jo at man er på den sikre siden. Slik er det dessverre ikke i denne bransjen. Det finnes mange cowboyer, og disse er det enklere å unngå ved å velge montører som er sertifiserte, sier han.
Merk: Antikke ovner regnes ikke som ikke rentbrennende ovner.
Artikkelen sto først på trykk i Eiendomsmegleren.