Slik sjekker du peisen på visning


Lesetid:

Skal du kjøpe eller selge bolig med peis? Da bør du blant annet sjekke om ildstedet er montert etter forskriftene.

Et ildsted er blant fasilitetene som boligkjøpere stadig er på utkikk etter.

– Boligkjøpere i dag er ganske selektive, og vet hva de vil ha. Et ildsted er absolutt noe som øker verdien på boligen, sier partner og eiendomsmeglere ved Nordvik & Partners Frogner, Vemund Thorkildsen.

Unngå tvistesaker

For selgeren kan ildstedet være en gullgruve, og for deg kan det være en av faktorene som trigger til kjøp. Men, det er lett å se seg blind på et ildsted når du er på visning. Selv om det er fyrt i peisen på visningen er det viktig å sjekke at ildstedet er forskriftsmessig montert. Som boligkjøper er du selv ansvarlig for å sjekke tilstanden på boligen. For å unngå brannfare eller potensielle tvistesaker med selger i etterkant er det viktig å sjekke at ildstedet er montert etter forskriftene.

Dette bør du sjekke

Under følger punkter du enten kan undersøke selv, eller avsjekke med boligens eiendomsmegler.

  • Når ble pipen sist inspisert? Ble den godkjent av feier? Be om siste tilsynsrapport fra feiervesenet. Dette kan derfor være spesielt viktig å spørre om hvis peisen ser nybygget eller nyrestaurert ut. Anlegget bør kontrolleres av kvalifisert kontrollør.
  • Er peisen montert i henhold til oppstillingsvilkår på alle kanter? Sjekk om peisen har en gulvplate foran. Gulvplaten skal være i et ikke-brennbart materiale som eksempelvis metall, glass eller stein og dekke minimum 30 cm ut fra fronten. Sjekk også om peisen har en brannmur bak.
  • Er det sprekker i eller rundt peis eller pipe? Det kan bety at peisen er dårlig fundamentert eller står på bjelkelag som ikke er sterkt nok. Utilstrekkelig bærende fundament kan også vise seg i form av at gulvet synker rundt peisen. Dette kan gi en betydelig kostnad hvis det må rehabiliteres, men viktigst. Det er en reell risiko at det lekker avgasser inn i huset.
  • Har ildstedet tilluftskanal? Er boligen bygget etter 2010 skal det være innebygget
    tilluftskanal til ildstedet. Dette for å sikre lufttilførsel. Dersom dette ikke er gjort risikerer man blant annet sotnedslag, dårlig trekk og dårlig utnytting av energiinholdet i veden.
  • Når ble ildstedet produsert? Dette er et tall som normalt står på baksiden av frittstående ovner, og hvis ovnen er eldre en 1998 må man gjøre en vurdering. Det er fortsatt lov å bruke gamle ovner gitt at de oppfyller vilkår, men de er både mer forurensende og mindre effektive enn nye ovner produsert etter 1998. I dag gir enkelte kommuner pant hvis du skifter fra et ikke rentbrennende-ildsted til et rentbrennende ildsted.

PS: Hvis peisen har feil eller mangler kan det i de fleste tilfeller løses ved hjelp av fagfolk eller en peismontør.

Kilde: Steinar Vigdal

 

les mer