Det er ikke for sent å sikre seg billig ved


Lesetid:

Flere vedprodusenter er allerede utsolgte, men det er fortsatt mulig å sikre seg ved til vinteren.

I fjor vinter var det vedmangel flere steder i landet. Fagsjef i Norsk Ved, Øyvind Stranna Larsen forteller at det fortsatt er mulig å få tak i ved, selv om noen produsenter har gått tomme.

– På hjemmesidene til Norsk Ved ligger det fylkesvise oversikter over vedprodusenter som selger store kvanta med ved. Her kan man også se på et kart hvor produsentene holder til, og finne den produsenten som ligger nærmest seg, sier Stranna Larsen.

Det er mye penger å spare på å kjøpe ved direkte fra produsenten. Det er nemlig vesentlig billigere å kjøpe store kvanta ved direkte fra produsenten fremfor å kjøpe én sekk med ved på butikken eller bensinstasjonen.

Nordmenn har hamstret siden juli

– I midten av juli begynte privatpersoner å legge inn bestillinger på store kvanta ved hos vedprodusentene. Det er høyst uvanlig at dette skjer på sommeren, sier Stranna Larsen. Ved-bestillinger skjer gjerne i de kjøligste periodene. Enten rett før varmen kommer, eller tidlig på høsten.

Hovedårsaken til at nordmenn hamstrer ved som aldri før er spådommer om en lang og kald vinter. De høye strømprisene, som skøyt i været allerede i sommer, får også noe av skylden.

Anbefaler vedovn

Stranna Larsen anbefaler å fyre med vedovn som alternativ til elektrisk ovn, dersom man har muligheten.

–  Ved er miljøvennlig bioenergi og ovnene gir svært høy effekt på kort tid. Vedovner egner seg blant annet til rask oppvarming av hytte og bolig. Det å fyre i vedovnen gir raskt behagelig temperatur i ei hytte som har stått tom lenge eller i en hytte uten strøm. Flere ovner  yter over 10.000 watt. Elektriske ovner yter vanligvis rundt 1.000 watt. Inntakssikringene/hovedsikringen i norske hjem vil ikke klare å ta i mot like stor effekt som det vedovner kan bidra med, sier Stranna Larsen.

Han påpeker at ved også er god varmeberedskap dersom strømmen går.

–  Strømmen går flere steder i Norge hvert eneste år. Vi har allerede hatt høstens første storm med 50.000 strømløse husstander på Sørlandet.

– Vedfyring er også langt mer enn varme. Veden gir både kos og herlige opplevelser av levende flammer, avslutter han.

les mer