Slik oppbevarer du tørr ved


Lesetid:

Feil lagring av ved kan koste deg både varme og hygge foran peisen.

Bilde av uheldig lagring av ved
Slik bør du ikke oppbevare tørr ved. Foto: Øyvind Stranna Larsen.

Trekker til seg fuktighet

– Veden som leveres i større kvanta er som regel svært tørr og hygroskopisk, noe som vil si at den lett trekker til seg vann og fuktighet. For å unngå dette bør tørr ved lagres i vedbod. Dessverre bygges mange boliger og hytter i dag uten vedbod, rett og slett fordi arkitektene ”glemmer” å tegne den inn, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved.

Tørr ved må dekkes til

Stranna Larsen forteller at mangelen på vedboder gjør at forbrukere lagrer ved utendørs uten å dekke den til skikkelig.

– Veden er direkte utsatt for snø og regn, og kubbene trekker til seg fuktighet. Spesielt i hytteområder på fjellet kan fokksnø klistre seg skikkelig på og mellom vedsekkene slik at veden blir rå, sier Stranna Larsen.

Tørr ved som lagres utendørs må derfor dekkes svært godt til. Bruker man presenning, må den pakkes godt rundt vedlageret og reipes skikkelig fast for å tåle vindkast. Dersom man ikke har presenning tilgjengelig, kan man tre plastsekker utenpå vedsekkene og så lukke disse godt med limband.

Så tørr skal veden være

Stranna Larsen mener at den beste måten å undersøke fuktighet på er å kjøpe en fuktighetsmåler.

– Måleren består av to pigger som skal presses inn i kubben, på kløyvd flate på midten av kubben. Fuktighetsprosenten avleses direkte, og bør ikke være særlig mer enn 20%, som er kravet til den beste veden, klasse Ekstra, i Norsk Standard 4414 ”Ved til brensel i husholdningene”. Den siste klassen i standarden, klasse 3, kan ha maks 25% fuktighet, sier Stranna Larsen.

Dersom du ikke har planer om å investere i en fuktighetsmåler er det også rimeligere måter å sjekke dette på. Enten ved å slå to kubber mot hverandre eller ved å ta på litt Zalo.

les mer