Trening med ved


Lesetid:

Vedhugging og påfølgende stabling er et realt helkroppsarbeid og gir rom for masse bevegelse. Ta i alt du kan og ha det litt gøy og litt vondt mens du holder på!  

Vi har spurt treningsekspert Marius Krathe om treningseffekten ved vedhugging.

All bevegelse er positivt! Voksne og eldre som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å være i aktivitet omtrent 30 minutter av moderat til høy intensitet daglig. Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør noe du synes er ålreit samtidig som du blir litt svett og andpusten. Vil du samtidig bli sterkere er det viktig at du stimulerer de musklene du vil bli sterkere i tungt nok og ofte nok.

Marius Krathe
Marius Krathe

Vedhugging som treningsform

Når man snakker om trening og den effekten trening kan ha må man først ta stilling til hva man har lyst til å oppnå med treningen. All bevegelse er positivt av mange grunner blant annet fordi det kan bidra til et balansert forhold mellom kaloriforbruk og kaloriinntak. Mange aktiviteter kan være med på å øke kaloriforbruket, og vedhugging er en av dem. I 2004 ble det publisert en tabell i The Harvard Heart Letter som sammenliknet kaloriforbruk under ulike aktiviteter. I følge denne tabellen forbrenner man mellom 180-266 kcal ila 30 min med vedhugging. Til sammenlikning forbrenner man ved en høyintensitets 30 min aerobictime mellom 210-311 kcal. Som man ser av disse tallene kan vedhugging være et fint alternativ til mer tradisjonell type trening og potensielt gi samme effekt hva gjelder kaloriforbruk. Men, og det er et stort ”men” her. Kaloriforbruk avhenger blant annet av alder, høyde, vekt og i hvilken form man er i i utgangspunktet. Sist, men ikke minst, handler det også om hvor mye man tar i når man først holder på. Derfor er et generelt tips å ta ansvar for egen treningseffekt og ikke lene seg på lovnader om hvor mange kalorier man potensielt kan forbrenne. Velg en aktivitet du klarer å presse deg i og samtidig synes er litt ålreit – da vil du både fortsette med aktiviteten og oppnå de resultatene du ønsker.

Aktiverer hele kroppen

Hvis vi går litt nærmere inn på vedhugging som aktivitet aktiverer man en rekke muskler i hele kroppen. Helt fra beina, gjennom hofte, rygg, mage, skuldre og ut i armene. Veden man har kløyvet skal som regel også løftes og stables – dette aktiverer også muskler i store deler av kroppen. Vedhugging og påfølgende stabling er med andre ord et realt helkroppsarbeid og gir rom for masse bevegelse!

Fyll sekken med ved

Vedkubbene man har kløyvet kan også brukes som treningsredskap for å stimulere muskelgruppene du vil bli sterkere i. Man bør ikke nødvendigvis trene på et treningssenter for å bygge muskler. En vedkubbe veier ikke stort, men om man samler en haug kan vekten bli betydelig. Med en sekk full av ved kan man gjøre øvelser for både bein og overkropp – det er bare fantasien som setter grenser. Bøy i knærne, løft noe fra bakken, skyv noe fra deg og dra noe mot deg. Øvelser som knebøy, markløft, utfall, benkpress, skulderpress og en rekke mageøvelser kan gjøres ved hjelp av en sekk full av ved. Til å begynne med kan du prøve å treffe et sted mellom 8-10 repetisjoner, hvor de to siste skal være veldig tunge. Får du veldig mange færre repetisjoner er det nok litt for tungt, får du veldig mange flere er det nok litt for lett. Gjennomfør 5-6 øvelser, 8-10 repetisjoner og 3 serier.

Take home message: All bevegelse er positivt! Helsedirektoratet anbefaler 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag. Disse 30 minuttene kan fylles med vedhugging. Vil du samtidig bli sterkere kan du bruke vedkubbene du har kløyvd som treningsredskap. Ta i alt du kan og ha det litt gøy og litt vondt mens du holder på!

Skrevet av Marius Krathe, personlig trener og osteopatistudent


 

Referanser:

  1. Helsedirektoratet. Anbefalinger fysisk aktivitet
    https://helsedirektoratet.no/folkehelse/fysisk-aktivitet/anbefalinger-fysisk-aktivitet
  2. Harvard Health Publications – The Harvard Heart Letter. Calories burned in 30 minutes for people of three different weights.
    http://www.health.harvard.edu/newsweek/Calories-burned-in-30-minutes-of-leisure-and-routine-activities.htm

 

les mer