Ikke kjøp brukt vedovn til jul – det kan være ulovlig å installere den

Det er fort gjort å kjøpe katta i sekken hvis du kjøper en brukt vedovn på nettet. Det er nemlig ikke lov å montere og ta i bruk ildsteder fra før 1998, med mindre det er en antikk ovn. Oppfordringen er klar: Skal du kjøpe brukt vedovn, pass på at det er en moderne og rentbrennende ovn du kjøper.


Lesetid:

Det er fort gjort å kjøpe katta i sekken hvis du kjøper en brukt vedovn på nettet. Det er nemlig ikke lov å montere og ta i bruk ildsteder fra før 1998, med mindre det er en antikk ovn. Oppfordringen er klar: Skal du kjøpe brukt vedovn, pass på at det er en moderne og rentbrennende ovn du kjøper.

I 1998 kom det et krav fra norske myndigheter om at alle ovner som installeres i norske boliger skal være rentbrennende. Dette skyldes at ikke-rentbrennende ovner slipper ut opptil 90 prosent mer partikler og 40-70 prosent mer svevestøv sammenliknet med nye, rentbrennende ovner. I dag er det også europeiske krav for hele EU/EØS om at alle ovner som omsettes og installeres i boliger skal være rentbrennende.

Likevel er det på flere digitale markedsplasser mulig å få kjøpt gamle vedovner fra før 1998. Det er nemlig ikke ulovlig å selge eller kjøpe gamle ovner, men det er ulovlig å koble en gammel ovn til skorsteinen din. Det er derfor lurt å holde tunga rett i munn hvis du skal kjøpe et brukt ildsted på nettet. 

– Vi registrerer at det er mange forurensende vedovner produsert før 1998 til salgs på de store markedsplassene på nettet. Hvis du skal skifte vedovn bør du styre helt unna disse vedovnene. Selve kjøpet og salget er ikke forbudt, men det er ulovlig å montere disse ovnene og ta dem i bruk, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner. 

Ca. 800 000 ildsteder i Norge er av den gamle, ikke-rentbrennende sorten, viser en undersøkelse gjennomført av Norstat for Norsk Varme i 2023. Enova fastslår at andelen partikkelutslipp reduseres med hele 90 prosent om du bytter et ikke-rentbrennende ildsted med en rentbrennende vedovn. Det gir også bedre fyringsøkonomi siden rentbrennende ildsteder er mer energieffektive. 

Jeg har kjøpt et brukt ildsted fra før 1998 – hva gjør jeg? 

Alle bytter av ildsted skal meldes inn til ditt lokale brann- og feiervesen. Hvis de ved tilsyn kommer over et ildsted som er produsert før 1998, men er anskaffet og montert i nyere tid, vil boligeier få et avvik og pålegg om at ovnen må fjernes og kobles fra skorsteinen. Ildstedet må da byttes ut til et rentbrennende ildsted eller et ildsted som oppfyller kravet til partikkelutslipp. Det er du som boligeier som må bekoste dette. Hvor mye det koster å rive ildstedet avhenger av opplegget og størrelsen, men det kan fort koste mellom 10.000-20.000 kroner å fjerne et gammelt ildsted. Dette vil komme i tillegg til kostnaden ved kjøp og montering av et nytt, rentbrennende ildsted. 

– Så lenge det er lov for privatpersoner å selge gamle ovner så har du dessverre lite klagemulighet hvis du først har anskaffet deg et ildsted som du ikke har lov til å montere. Det er boligeier selv som er ansvarlig for å gjøre en grundig nok undersøkelse av at produktet man tenker å kjøpe faktisk er rentbrennende, forklarer Jostein Hofset i Ildstedet. 

Norsk Varme oppfordrer alle som skal kvitte seg med en forurensende vedovn til å levere den inn på en gjenbruksstasjon fremfor å forsøke og selge den på nettet. Gamle ildsteder støpes nemlig om til nye ildsteder og bidrar dermed i sirkulærøkonomien.

– Flere kommuner har panteordninger for utskiftning av gamle, ikke-rentbrennende ovner til nye, rentbrennende ovner. Det er viktig at forbrukerne heller benytter seg av disse panteordningene, enn å se seg blinde på prisen på de gamle vedovnene som selges på nett, sier Rune Ek Larsen i Varmefag. 

Hvordan kjenner jeg igjen et rentbrennende ildsted? 

Vedovner med ren forbrenning har et dobbelt forbrenningssystem som gjør om opptil 90 prosent av gassene og partiklene i røyken til varme. Ved sekundærforbrenning skjer forbrenningen i to trinn: Først brenner veden, deretter antennes røykgassene av forvarmet luft.

– En rentbrennende vedovn er lett gjenkjennelig. Den har synlige hull/luftslisser i bak- eller topplaten, innvendig i brennkammeret på ovnen. Dette er for sekundærforbrenningen, sier Hofset. 

At en ovn eller peis er rentbrennende betyr også at den tilfredsstiller gjeldende krav til både sikkerhet og utslipp. Er du i tvil om ildstedet du vurderer å kjøpe er rentbrennende, kan du kontakte ditt lokale brannvesen for råd før du går til innkjøp av et brukt ildsted.

Unntaket er antikvariske ovner 

Det gjøres unntak for magasinerende ovner, altså kakkelovner, klebersteinsovner, matlagningsovner, åpne gruer, og antikvariske ovner fra før 1940. Disse kan monteres og benyttes i omgivelser med tilsvarende antikvarisk verdi.

les mer